Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Salacgrīvas novada priekšsēdētājs atklāj, cik lielu naudu pašvaldības budžetā ienes "Positivus"

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Salacgrīvas uzņēmējus negatīvi ietekmēs ne tikai festivāla "Positivus", bet arī citu kultūras pasākumu atcelšana, sacīja Salacgrīvas novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs (LRA), komentējot organizatoru lēmumu pārcelt "Positivus" uz 2021.gadu.

Viņš stāstīja, ka pašvaldības ieņēmumi no telpu nomas pakalpojumiem "Positivus" laikā veido aptuveni 25 000 eiro. Protams vietējiem uzņēmējiem apgrozījums festivāla dienās būtiski palielinās, lai gan pēdējos gados apmeklētāji pilsētā vairs tik daudz vērienīgi neiepērkas, jo arī festivāla teritorijā preču cenas ir kļuvušas pieejamākas un tādēļ var iepirkties arī tur.

"Uzņēmējus satrauc, ka Covid-19 izplatīšanās ierobežošanai nāksies atcelt arī citus kultūras pasākumus. Maija beigās ir "Reņģēdāju festivāls" par kura norisi lemsim tuvākajās dienās. Mēs nesteidzamies pieņemt lēmumus, bet rūpīgi sekojam līdzi tam, kā notikumi attīstās," sacīja Straubergs.

Pašvaldības vadītājs uzsver, ka nesteidz atcelt visus plānotos pasākumus, taču atzīst, ka, piemēram, "Jūras svētku", "Amber Race" sagatavošanai ir nepieciešams gan laiks, gan resursi, tādēļ svarīgi laikus zināt, cik ilgi un kādi ierobežojumi tiks noteikti, lai lieki netērētu resursus pasākumiem, kas nenotiks.

Straubergs uzsver, ka pašvaldība ir orientēta uz tūrismu, ir liels restorānu un kafejnīcu īpatsvars, kuru darbība, pateicoties pasākumu norisei, būs jāveicina līdzko tas būs iespējams. Pašvaldības vadītājs atzīst, ka arī šajos krīzes apstākļos uzņēmēji meklē un atrod risinājumus, kā savu darbu pārorientēt un turpināt darbu. Piemēram, daļa ēdināšanas jomā strādājošo uzņēmumu tagad savus gatavotos ēdienus piegādā pēc pasūtījuma.

Pašvaldībā ir izveidota komisija, kas izvērtēs iespējas nomas maksas samazināšanai uzņēmējiem. Tāpat tiks lemts par nekustamā īpašuma nodokļa termiņa pagarināšanu, sacīja Straubergs, piebilstot, ka aptuveni 70 uzņēmēji varēs pretendēt uz nomas maksas atlaidēm. Pašvaldība ir apzinājusi uzņēmēju grūtības un nepieciešamo atbalstu.

Šī ir pirmā nedēļa kopš krīzes sākuma, kad pašvaldības Sociālajā dienestā sāk vērsties cilvēki pēc palīdzības. Mēs varam palīdzēt ar Eiropas Sociālā fonda finansētajām pakām, pašvaldībā deklarētie pirmsskolas vecuma bērni un skolēni no trūcīgām, maznodrošinātām ģimenēm un daudzbērnu ģimenēm jau ir saņēmuši pārtikas pakas. Esam rezervējuši finansējumu arī pabalstiem, ja tādi būs nepieciešami, sacīja Straubergs.

Pašvaldības vadītājs norāda, ka šovasar Salacgrīvā notiks vērienīgs tranzītielas remonts, tāpat tiek remontēts Salacgrīvas kultūras nams un maijā sāksies Zvejnieku parka rekonstrukcija, kā arī estrādes pārbūve, tādēļ lielo pasākumu pārcelšana labvēlīgi ietekmēs visus remontdarbus.

LETA jau ziņoja, ka apmeklētāju drošības dēļ festivāls "Positivus", kam bija jānotiek 17.jūlijā un 18.jūlijā Salacgrīvā, pārcelts uz 2021.gadu.