Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Policija Kuldīgā pieķērusi vairākus vīriešus par tiesas lēmumu nepildīšanu - aizliegumu tuvoties

© pexels.com

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas ir pabeigušas izmeklēšanu divos kriminālprocesos pret vīriešiem Kuldīgā, kuri pārkāpa tiesas nolēmumu par aizsardzību pret vardarbību. Krimināllietas materiāli ir nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Šā gada 23.martā Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ziemeļkurzemes iecirknī Kuldīgā saņemta informācija no kādas sievietes, ka vīrietis, pret kuru pieņemts lēmums par pagaidu aizsardzību pret vardarbību un kurš ar šo lēmumu iepazīstināts, to pārkāpj. Proti, vīrietis sazinājies ar sieviete telefoniski, kas ir aizliegts. Sieviete par notikušo informēja Valsts policiju un likumsargi uzsāka kriminālprocesu.

Savukārt pirmdien, 8.aprīlī Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ziemeļkurzemes iecirkņa Izmeklēšanas nodaļas amatpersona uzzināja no apkārtējiem, ka kāds vīrietis, kuram ir piemērots aizliegums tuvoties sievietei, gan sestdien, gan svētdien ar šo sievieti un viņas bērniem redzēti kopā Kuldīgas ielās.

Policijas darbiniece, reaģējot uz saņemto informāciju, uzzināja, cikos un kurā vietā personas redzētas, sazinājās ar Kuldīgas novada pašvaldības policijas amatpersonā, ieguva videokameru ierakstus, kur kopā redzams gan agresors. gan cietusī un uzsāka par notikušo kriminālprocesu.

Abos kriminālprocesos izmeklēšana ir pabeigta un tie nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Valsts policija atgādina, ka saskaņā ar Krimināllikumu, par ļaunprātīgu nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Pagaidu aizsardzībai pret vardarbību termiņa nav un tā ir spēkā tik ilgi, kamēr kāda no pusēm iesniedz tiesā iesniegumu to atcelt.

Nereti ir situācijas, kad nošķirtā persona manipulē ar cietušo, izlūdzas piedošanu un abi turpina tikties, taču nav vērsušies tiesā, lai atceltu šo lēmumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Tāpat arī augstāk minētajā gadījumā - sieviete bija jau vērsusies pēc palīdzības dažādās organizācijās un izlēma, ka nevēlas vairs kontaktēties ar šo vīrieti, taču vīrietis izlūdzies piedošanu, abi atsāka attiecības, taču līdz ar attiecību sākšanos pēc laika atsākās arī vardarbība, kā rezultātā šogad sieviete lūdza tiesu piemērot pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Taču šajā mēnesī jau abi atkal redzēti kopā, pēc kā uzsākts kriminālprocess pret vīrieti par tuvošanos sievietei.

Vardarbība var izpausties dažādi, tā var būt psiholoģiska, seksuāla, fiziska, ekonomiska un galvenokārt tas ir cikls, kam ir tendence atkārtoties. Valsts policija aicina jebkuru personu, kura saskaras ar vardarbības draudiem, rīkoties, neļaut darīt sev pāri un īstenot savas tiesības uz aizsardzību. Šādās situācijās cietušajām personām var palīdzēt arī sociālie dienesti un nevalstiskās organizācijas. Aicinām meklēt nepieciešamo palīdzību. Tāpat policija iedrošina arī līdzcilvēkus neklusēt par iespējamu vardarbību un ziņot policijai.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.