Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Atkārtoti skatīs krimināllietu pret pašvaldības policistiem saistībā ar iereibuša vīrieša nāvi

© Dmitrijs Suļžics / F64

Augstākā tiesa (AT) 25.aprīlī daļēji atcēlusi Rīgas apgabaltiesas spriedumu krimināllietā, kurā apsūdzēti Rīgas pašvaldības policijas darbinieki Egils Roziņš un Aivars Kusiņš par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, kuras rezultātā gāja bojā kāds vīrietis, līdz ar ko apgabaltiesa lieta būs jāskata atkārtoti.

Rīgas rajona tiesa 2018.gada 4.jūnijā Kusiņu un Roziņu pilnībā attaisnoja. Rīgas apgabaltiesa 2022.gadā nolēma materiālā kaitējuma kompensāciju cietušajai nenoteikt, kaut arī Kusiņš atzīts par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 317.panta otrajā daļā. Apelācijas instances tiesa nosprieda sodīt Kusiņu ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un trīs mēnešiem, kā arī piemērot viņam papildsodu, taču šajā daļā Rīgas apgabaltiesas nolēmums ir atcelts, tāpat par otram apsūdzētajam piemēroto sodu.

Roziņš apelācijas instances tiesā tika atzīts par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 317.panta otrajā daļā un sodīts pēc šī panta, piemērojot Krimināllikuma 49.ar indeksu 1 panta pirmās daļas 1.punktu, ar brīvības atņemšanu uz deviņiem mēnešiem, piemērojot arī papildsodu.

AT šī gada 25.aprīlī apelācijas instances spriedumu ir atcēlusi daļā par noteikto sodu un atceltajā daļā nosūtījusi lietu jaunai izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā. Pārējā daļā spriedums ir atstāts negrozīts.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja prokurore Jekaterina Kušakova, 2013.gada oktobrī policija saņēma izsaukumu no mediķiem par to, ka Višķu ielā, pretim trolejbusa galapunktam, atrodas kāds smagi piedzēries vīrietis.

Prokuratūra uzskata, ka, mēģinot noskaidrot piedzērušā vīrieša datus, viens no likumsargiem uzkāpa uz guļošā vīrieša plaukstām. Pēc tam policisti vīrieti ievietoja dienesta automašīnā un, "turpinot noskaidrot personību", ar rokām un kājām izdarīja vairākus sitienus pa cietušā galvu un ķermeni. Tad apsūdzētie vīrieti nogādāja patversmē Gaiziņa ielā, kur, turpinot lietot fizisku spēku, izvilka cietušo no auto un, paņemot aiz rokām un kājām, ienesa viņu patversmē, kur nometa uz grīdas. Cietušajam medicīniskā palīdzība netika sniegta, un viņš aptuveni pēc nedēļas Rīgas Stradiņa slimnīcā nomira.

Lai arī vīrietis tika aizvests uz patversmi, viņš nebija bezpajumtnieks, turklāt, kā uzsvēra prokurore, saskaņā ar lietas materiāliem viņš bija miermīlīgs un policistiem nepretojās.