Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

LU Akadēmiskais centrs kļūs par nacionālo interešu objektu

© Dāvis Ūlands / F64

Valdība otrdien atbalstīja nacionālo interešu objekta statusa noteikšanu Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra teritorijai un objektiem.

Nacionālo interešu objekta statusa noteikšana došot iespēju "tiesiski korekti realizēt" LU Akadēmiskā centra attīstības projektus, ieceri pamato Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Statusa noteikšana arī mazinās riskus, ka LU Akadēmiskā centra attīstības projektu īstenošana varētu aizkavēties vēl vairāk.

Ja kāda persona vai personu grupa, piemēram, zemes īpašnieki, vides aktīvisti, apbūvei pakļauto teritoriju iedzīvotāju biedrības, būs neapmierināti ar šādu objektu būvniecību, tie nevarēs apturēt nacionālas intereses ietekmējoša objekta infrastruktūras būvniecības realizāciju.

Valdība pagājušā gada nogalē apstiprināja LU Nekustamo īpašumu attīstības plānu 2022.-2027.gadam, kas nosaka LU rīcību tās nekustamo īpašumu attīstības jomā. Plāns raksturo LU nekustamo īpašumu kopumu, nosaka plāna stratēģiskos mērķus un rīcības virzienus, kā arī uzskaita nekustamo īpašumu attīstības projektus un ieceres.

Pērn uzsākta Akadēmiskā centra attīstības trešā posma projektu - Sporta mājas un Veselības mājas - iepirkuma dokumentācijas sagatavošana, kā arī izsludināts Sporta mājas iepirkums. Savukārt šogad plānots virzīt apstiprināšanai valdībā lēmumu par publiskās un privātās partnerības procedūras uzsākšanu Studentu un viesu mājas projektam.

Taču vairāku iemeslu, tostarp Krievijas agresijas rezultātā radušos procesu kavēšanās, dēļ projektu īstenošana ir iekavējusies par gadu. Tas apdraud LU Nekustamo īpašumu attīstības plānā noteiktā laika grafika ievērošanu, kas ir cieši saistīts ar LU nekustamo īpašumu atsavināšanu un struktūrvienību pārcelšanos uz Akadēmisko centru.