Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva svin Valsts dienu

© AP/Scanpix

Lietuva šodien svin Valsts dienu, pieminot 765.gadskārtu kopš karaļa Mindauga kronēšanas.

Pusdienlaikā Viļņas Simona Daukanta laukumā pie prezidenta pils tiks uzvilkts Lietuvas karogs, un prezidente Daļa Grībauskaite teiks svētku uzrunu.

Svinības šogad norisināsies Lietuvas valstiskuma atjaunošanas simtgades zīmē, un tās vainagos Dziesmu svētku noslēguma koncerts un jau par tradīciju kļuvusī kopīgā Lietuvas himnas dziedāšana, kurā atkal vienosies lietuvieši savā dzimtenē un visā pasaulē.

Pusdienlaikā Viļņas Simona Daukanta laukumā pie prezidenta pils tiks uzvilkts Lietuvas karogs, un prezidente Daļa Grībauskaite teiks svētku uzrunu.

Viļņas katedrālē tiks noturēta Mise.

Plkst.14 Katedrāles laukumā sāksies Dziesmu svētku gājiens, kas dosies uz Viņģa parka estrādi. Tur plkst.17 sāksies simtgades Dziesmu svētku koncerts, kas kopkorī pulcēs vairāk nekā 12 000 dziedātāju no Lietuvas un ārvalstīm.

Tieši plkst.21 pēc Lietuvas laika lietuvieši visā valstī un citviet pasaulē kopīgi dziedās savas tēvzemes himnu - Vinca Kudirkas 1898.gadā sarakstīto "Tautisko dziesmu". Šāda tradīcija tika iedibināta 2009.gadā, kad valstī tika plaši svinēta Lietuvas vārda tūkstošgade.

Valsts svētku programmā ir ne tikai svinīgas ceremonijas, bet arī plašs pasākumu klāsts, kas vedinās atcerēties Lietuvas valsts pirmsākumus un domāt par tās vēsturi un nākotni.

Šodien plašākai sabiedrībai tiks atvērta 15 gadu laikā no jauna uzceltās Lietuvas Dižkunigaitijas Valdnieku pils otrā daļa. Pirms deviņiem gadiem tieši šai dienā vēl nepabeigtā pils vēra durvis augstiem ārvalstu viesiem, četrus gadus vēlāk, Lietuvai pārņemot Eiropas Savienības prezidentūru, visiem apmeklētājiem oficiāli tika atklāta pirmā pils daļa kas aizvadītajos gados piesaistījusi daudz apmeklētāju, bet šogad jūnija beigās tika paziņots, ka pils atjaunošana pabeigta.

Viļņā, pļaviņās pie Baltā tilta pār Neri, cilvēki no pusdienlaika līdz plkst. vieniem naktī aicināti svinēt svētkus plašā simtgades piknikā, bet stundu pirms pusnakts debesis pār Viļņu izgaismos krāšņa uguņošana.

Kauņā, kur šobrīd norisinās gaisa balonu festivāls "Ar brīvības vēju", svētku dienā gaisā pacelsies "Simtgades balons" ar Lietuvas tautisko simboliku, kas debesīs atritinās milzīgu, simts metrus garu un četrarpus metrus platu Lietuvas karogu.

Tikmēr Ķernaves pilskalnos, Lietuvas senās galvaspilsētas vietā, jau deviņpadsmito reizi norisināsies starptautiskais eksperimentālās arheoloģijas festivāls "Dzīvās arheoloģijas dienas", kas pulcēs amatu meistarus, viduslaiku cīņu klubu dalībniekus un senās mūzikas grupas no Lietuvas, Latvijas, Polijas, Baltkrievijas, Krievijas, Vācijas, Ungārijas, Rumānijas, Ukrainas un Norvēģijas.

Ar valdnieka Mindauga vārdu pieņemts saistīt Lietuvas valstiskuma sākumu XIII gadsimtā. 1253.gada 6.jūlijā ar Romas pāvesta Inocenta IV svētību viņš tika kronēts un kļuva par pirmo un vienīgo karali Lietuvas vēsturē. Mindaugs veidoja tālaika Lietuvas politiskos, ekonomiskos un kultūras sakarus ar Eiropu, un vēsturnieki viņu uzskata par personību, kas ar savu mentalitāti, gara spēku un politisko stratēģiju apsteidzis savu laikmetu.

Mindauga kronēšanas diena tika svinēta jau starpkaru Lietuvā, bet pēc neatkarības atjaunošanas 6.jūlijs tika pasludināts par valsts svētku dienu un pirmo reizi svinēts 1991.gadā. 2003.gadā, atzīmējot kronēšanas 750.gadskārtu, Viļņā tika atklāts karaļa Mindauga piemineklis un viņa vārdā nosaukts tilts.