Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Pasaulē

ANO pēc gandrīz divus gadus ilgušā kara Ukrainā atzīst Krievijas kara noziegumus

© Scanpix.lv

ANO beidzot atzīst, ka Krievijas Federācijas armijas karavīri pastrādājuši kara noziegumus pilna mēroga iebrukuma Ukrainā laikā - ANO augstais cilvēktiesību komisārs Folkers Tirks sacīja, ka Maskava nav veikusi pasākumus civiliedzīvotāju aizsardzībai, raksta The Guardian.

Tirks sacīja, ka Krievijai "būtiski nav izdevies aizsargāt civiliedzīvotājus, un ir pazīmes, ka Krievijas spēki Ukrainā ir pastrādājuši kara noziegumus".

"Krievijas Federācija lielākoties nav veikusi atbilstošus pasākumus, lai aizsargātu civiliedzīvotājus un civilos objektus no viņu uzbrukumu sekām," laikraksts The Guardian citē ANO pārstāvja teikto.

Viņš norādīja, ka novērošana demonstrē "rupjus starptautisko cilvēktiesību pārkāpumus, nopietnus starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumus un kara noziegumus, galvenokārt no Krievijas armijas puses".

Atgādinām, Krievijas militārpersonas ienāca Ukrainā, Bučā 2022. gada 27. februāra rītā. Tajā pašā dienā pilsētas mērs Anatolijs Fedoruks ziņoja par pirmajiem civiliedzīvotāju nāves gadījumiem. 2022. gada 31. martā Ukrainas bruņotie spēki atbrīvoja pilsētu no Krievijas okupācijas.

Pēc Kijivas apgabala deokupācijas kļuva zināmi Krievijas militārpersonu briesmīgie noziegumi pret Ukrainas civiliedzīvotājiem - vardarbība, spīdzināšana, slepkavības. Krievijas armijas kareivji daudzus bojāgājušos centās sadedzināt.

Vēlāk kļuva zināms, ka šāda situācija ir atkārtojusies arī daudzviet citur.