Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Pasaulē

Klimatologi dalās ar prognozēm par gaidāmo vasaru

© Pixabay.com

Pagājušajā vasarā iedzīvotāji visā pasaulē cieta no karstuma - tas pārspēja rekordus visā novērojumu vēsturē, tomēr, kā raksta izdevums "Mirror", atsaucoties uz klimatologiem, nākotnē planētu gaida vēl ekstrēmāki laika apstākļi, karstuma viļņiem mijoties ar pēkšņiem aukstuma uzplūdiem un spēcīgām viesuļvētrām.

Pēc Redingas universitātes klimata zinātnes profesora Ričarda Alana domām, šogad, visticamāk, atkārtosies pagājušā gada karstais laiks, taču pēc tam situācija strauji mainīsies.

"El Ninjo jau vājinās, vēja modeļi Klusajā okeānā vājinās. Izskatās, ka šogad tie norimsies un iekritīs savā polārajā pretstatā - La Ninjā. Vēl šogad, visticamāk, būs līdzīga temperatūra kā 2023. gadā,” viņš skaidroja.

"Mēs uzskatām, ka visā pasaulē temperatūra būs augstāka par vidējo, ar tādu pašu karstuma viļņu un sausuma risku, kādu redzējām 2023. gadā. Un tas nesīs līdzi arī sekas - dažu nākamo mēnešu laikā, piemēram, Kalifornijā mēs varam sagaidīt nokrišņu daudzumu virs parastā nokrišņu daudzuma, kamēr citos reģionos mēs varam sagaidīt mazāku nokrišņu daudzumu nekā parasti, piemēram, Austrālijā un ASV ziemeļos," eksperts skaidroja.

Viņš arī atzīmēja, ka šoziem El Ninjo iespaidā ziema Skandināvijā bija aukstāka nekā parasti, savukārt Ziemeļrietumu Āfrikā un Tuvajos Austrumos, gluži pretēji, karstāka nekā parasti. Šādas paliekošas klimata izmaiņas kļūs par normu, izjaucot cilvēkiem ierasto gadalaiku balansu.

Tūristiem, kuri slikti panes karstumu, eksperti iesaka atbildīgi plānot vasaras brīvdienas un rūpīgi sekot līdzi laika prognozēm, jo ​​kļūst arvien grūtāk precīzi paredzēt laikapstākļus noteiktā pasaules daļā.