Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas jaunais drauds - zem ūdens

© Pixabay.com

Maskava jau ir sākusi pētīt Atlantijas okeāna zemūdens infrastruktūru kā vājo posmu Rietumu drošībā, ziņo "Bloomberg".

Krievijas jaunie draudi atrodas zem ūdens, nevis kosmosā, un Rietumiem ir vēl viens neaizsargāts "Ahileja papēdis", kas apdraud globālo tirdzniecību, militāro spēku kaujas gatavību un loģistiku visā pasaulē, kā arī internetu.

Tas ir neaizsargātu zemūdens kabeļu komplekss, kas nodrošina pamatu globālajiem sakariem, raksta "Bloomberg".

Apvienotajā Karalistē bāzētās “Policy Exchange” ziņojumā teikts, ka katru dienu visā pasaulē tiek veikti finanšu darījumi, komerciālie maksājumi un tirdzniecības darījumi vairāk nekā 10 triljonu dolāru vērtībā. Vairāk nekā 95% no visiem sakariem pasaulē tiek veikti, izmantojot aptuveni 500 kabeļu tīklu, kas atrodas zem ūdens.

Kā teikts 2017. gada ziņojumā, “zemūdens kabeļi iznāk krastā tikai dažās attālās piekrastes vietās, un bieži vien tiem ir minimāla aizsardzība”.

Lai arī lielākā daļa cilvēku uzskata, ka internetu nodrošina satelīti kosmosā, patiesībā tas tā nav - sistēmu atbalsta salīdzinoši neliels skaits kabeļu, kas ievilkti dziļi jūras dibenā.

Kā ziņojumā raksta bijušais Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas vadītājs Stjuarts Viljams Pīčs: "Maskava jau ir sākusi pētīt Atlantijas okeāna zemūdens infrastruktūru kā mūsu valsts vājo posmu.”

Viņš arī atzīmē, ka "austrumos Ķīna stiprina savu zemūdens aizsardzību kā daļu no tās ambīcijām kļūt par lielu militāru spēku”, un arī Irāna un Ziemeļkoreja uzlabo savas zemūdens militārās spējas, kas var apdraudēt šo kritisko infrastruktūru.

Šobrīd, turpinoties bīstamajai sāncensībai starp ASV, Ķīnu un Krieviju, visa sakaru sistēmas struktūra ir apdraudēta. Krievijas zemūdenes, visticamāk, spēj nolaisties līdz ļoti dziļām kabeļu daļām un atspējot tās - vai nu tās iznīcinot, vai lai manipulētu ar datiem.