Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Cik kaujas galviņu atrodas Krievijas kodolarsenālā? Atbildi zina Jānis Slaidiņš

© Flickr

"Krieviem ir tā saucamā atomtriāde - zeme, jūra, gaiss. Ir aprēķināts, ka 2024. gadā Krievijas kodolarsenālā atrodas 4380 kaujas galviņas," TV24 raidījumā "Aktuālais par karadarbību Ukrainā" skaidro NBS majors, Zemessardzes štāba virsnieks Jānis Slaidiņš.

Majors gan norāda, ka stratēģisko un taktisko kaujas galviņu skaits, iespējams, varētu nebūt pilnīgi precīzs, bet tuvu tam.
"Kaujas dežūrā atrodas 1710 kaujas galviņas, 870 ballistisko raķešu, 640 kaujas galviņas ir zemūdens palaišanas iekārtās un aptuveni 200 lidmašīnu palaišanas iekārtās. Vēl 1112 stratēģiskās galviņas atrodas glabāšanā kopā ar 1500 taktiskajām galviņām," skaidro Slaidiņš.
Toties utilizēšanai ir paredzētas 1200, bet, pēc pieejamās informācijas, tās nav utilizētas. Krievija iepriekš bija paziņojusi, ka grib tās utilizēt, bet nav šobrīd ziņu, ka tas būtu noticis.
"Ja runājam par jūru, tad Krievijas jūras spēku rīcībā oficiāli ir 12 atomzemūdenes, ne visas ir darba kārtībā, bet katra var nest 16 kodolraķetes. Un stratēģiskās aviācijas arsenālā ir ap 586 kaujas galviņas," norāda majors, vēl piebilstot, ka iespējamība, ka kaut kas no tā visa tiek izmantots, ir minimāla.
"Šantāža būs, Medvedevs turpinās vicināt to "vāli", un arī Putins šad tad pieslēdzas tam, bet ASV ir pateikusi, ka šobrīd šo ieroču pielietošanas riski ir zemi. Pašas ASV kodolarsenāls ir nedaudz mazāks, bet tas ir modernāks," atklāj Slaidiņš.