Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Spānija varētu legalizēt visus 470 000 valstī dzīvojošos nelegālos migrantus

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Spānijas parlaments otrdien nolēma sākt debates par iniciatīvu, kas aicina legalizēt visus valstī dzīvojošos nelegālos migrantus.

Šo iniciatīvu, kuru pirms trim gadiem ierosināja nelegālo migrantu aizsardzības grupa, ir parakstījuši vairāk nekā 600 000 cilvēku un atbalstījušas apmēram 900 apvienības.

Tā aicina ieviest mehānismus, kas ļautu Spānijā dzīvojošajiem nelegālajiem migrantiem "atstāt neredzamības un beztiesību situāciju".

Saskaņā ar jaunākajām aplēsēm Spānijā ir no 390 000 līdz 470 000 nelegālo imigrantu, no kuriem trešdaļa ir nepilngadīgi, teikts iniciatīvas tekstā.

Tajā piebilsts, ka "kritētiji uzturēšanās atļaujas iegūšanai ir ļoti ierobežojoši" un procedūra tās iegūšanai ir "lēna" un "birokrātiska".

Lai gan valdošā Spānijas Sociālistiskā strādnieku partija (PSOE) atbalsta ierosinātā likuma izskatīšanu parlamentā, tā arī izturas piesardzīgi, atzīstot, ka Eiropas likumi nepieļauj nelegālo migrantu vispārēju legalizāciju.

Iniciatīvas atbalstītāji tomēr uzskata, ka masveidīgas legalizācijas politika pēdējos gadu desmitos jau ir vairākkārt ieviesta Eiropas Savienībā, ieskaitot Spāniju.

Iniciatīvas autori uzskata, ka pašreizējā situācija kaitē nedokumentēto imigrantu "pamattiesībām", turklāt viņu neaplikšana ar nodokļiem rada "ievērojamus ekonomiskus un fiskālus zaudējumus" Spānijai.