Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

PVO satraukums: Šis vīruss ir bīstams, es negribētu to redzēt cilvēkiem!

© depositphotos.com

Putnu gripas izplatība liellopu vidū Amerikas Savienotajās Valstīs rada "milzīgas bažas", sacīja Pasaules Veselības organizācijas galvenais zinātnieks, aicinot pastiprināt vīrusa uzraudzību un sagatavotību tā iespējamajai izplatībai.

Joprojām nav pierādījumu, ka augsti patogēno H5N1 gripas vīrusu varētu pārnest no cilvēka uz cilvēku. Šis gripas paveids putniem pirmo reizi tika identificēts 1996. gadā un galvenokārt apdraudēja saimniecībā audzētus un savvaļas putnus, taču pēdējo divu gadu laikā vīruss ir skāris arvien vairāk zīdītāju, kas liecina, ka vīruss atrod jaunus saimniekus un tuvojas cilvēkiem, ziņo CNN.

“Lielas bažas rada fakts, ka, inficējot pīles un cāļus, un tagad arvien biežāk zīdītājus, šis vīruss attīstās un iegūst spēju inficēt cilvēkus. Pēc tam, kas ir ļoti bīstami, tas var iegūt spēju tikt pārnēsāts no cilvēka cilvēkam,” sacīja Džeremijs Farārs, britu medicīnas pētnieks un PVO galvenais zinātniskais darbinieks.

Komentējot H5N1 vīrusa uzliesmojumu slaucamo govju vidū Amerikas Savienotajās Valstīs, PVO amatpersona aicināja veselības aizsardzības iestādes rūpīgi uzraudzīt un izmeklēt radušos situāciju.

"Mēs vēl nezinām, kas izraisa infekciju," sacīja Farārs. "Tās varētu būt govju slaukšanas iekārtas. Vai arī vide, kurā tās dzīvo. Vai arī vīruss, kas izplatās visā valstī caur transporta sistēmu. Mums ir jādara viss iespējamais, lai mēs būtu pārliecināti, ka gadījumā, ja H5N1 pēkšņi izplatītos no cilvēka uz cilvēku, mēs varētu nekavējoties reaģēt, nodrošinot vienlīdzīgu piekļuvi vakcīnām, terapijai un diagnostikai.

Lai gan H5N1 netiek pārnests no cilvēka uz cilvēku, cilvēki var inficēties, saskaroties ar inficētiem dzīvniekiem. Saskaņā ar PVO datiem kopš 2003. gada 23 valstīs ir reģistrēti 889 cilvēku saslimšanas gadījumi un 463 nāves gadījumi, t.i. mirstība no šī vīrusa ir 52%.

"Šis vīruss ir patiešām biedējošs. Es negribētu to redzēt cilvēkiem," CNN sacīja PVO Vides gripas pētījumu koordinācijas centra direktors Ričards Vebijs.

Vebijs, kurš 20 gadus ir pētījis H5N1 vīrusu, saka, ka vīruss tagad inficē daudz vairāk mazu zīdītāju, nekā mēs jebkad esam redzējuši pēdējo 20 gadu laikā. Vebijs sacīja, ka vīruss H5N1 ir aktīvāks nekā jebkad agrāk, taču tas joprojām nav attīstījis galvenās mutācijas, no kuras, kā baidās zinātnieki, varētu veicināt cilvēku inficēšanos.