Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Pasaulē

Luvrai plāns, ko darīt ar slaveno Monu Lizu

© Pixabay.com

Mona Liza ir pasaulē slavenākais un visvairāk apmeklētais mākslas darbs - gleznu apskata līdz pat desmit miljoniem cilvēku gada laikā, bet tagad Luvra apsver to pārvietot uz atsevišķu telpu pagrabstāvā, ziņo euronews.com.

Leonardo da Vinči glezna "Mona Liza" tiks pārvietota, lai dotu tai vairāk vietas.

Parasti Luvras apmeklētājiem ir vidēji 50 sekundes, lai apbrīnotu "Mona Lizu", kas ir izlikta aiz barjeras un ložu necaurlaidīga stikla (stikls tika uzstādīts, lai aizsargātu to no uzbrukumiem). Milzīgie apmeklētāju pūļi un ierobežotā vieta galerijā nozīmē, ka gleznu ir gandrīz neiespējami izbaudīt.

Saskaroties ar šo problēmu, Parīzes muzeja direktors ir ierosinājis da Vinči mākslas darbu novietot citur, lai uzlabotu mākslas darba baudīšanas pieredzi.

"Monas Lizas pārvietošana uz atsevišķu telpu varētu izbeigt sabiedrības vilšanos," sacīja muzeja direktors Lorenss de Kars. "Pašreizējā telpā apmeklētāji netiek pienācīgi uzņemti, tāpēc mums šķiet, ka mēs neveicam savu darbu pareizi."

16. gadsimta itāļu glezniecības galvenais kurators Vincents Delēvins franču laikrakstam Le Figaro sacīja: "Mēs par to domājām jau ilgu laiku, un beidzot visi ir vienisprātis."

“Tā ir liela telpa, un Mona Liza atrodas aizmugurē, aiz drošības stikla, tāpēc no pirmā acu uzmetiena tā izskatās ne lielāka par pastmarku, lai gan Leonardo da Vinči vēlējās izveidot tiešas attiecības starp gleznu un cilvēku, kas to aplūko."

Iniciatīva pieprasa būtiskas pārmaiņas, tostarp jaunas ieejas atvēršanu Luvras muzejā un divu jaunu telpu izveidi pagrabā zem Luvras kvadrātveida pagalma. Viena no "pazemes kamerām" kalpotu kā "Mona Liza" telpa. Un, lai gan tas var palīdzēt sniegt apmeklētājiem tiešu piekļuvi, tas izmaksātu aptuveni 500 miljonu eiro.

Francijas Kultūras ministrija atbalsta jauno Luvras projektu, taču gala lēmums vēl nav pieņemts.

"Noskaņojums muzejā ir apņēmīgs," sacīja muzeja direktors. "Mums ir jāpieņem, ka šai gleznai ir globālas ikonas statuss, kas ir ārpus mūsu kontroles."