Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 794. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:55]

© SCANPIX/AFP

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 27. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:55. Šīs dienas laikā Ukrainas aizsardzības spēki ar okupantiem sadūrās 71 reizi. Krievijas spēki veica 31 raķetes triecienu un 46 gaisa triecienus. Viņi arī 23 reizes izvietoja vairākkārtējas palaišanas raķešu sistēmas (MLRS), lai uzbruktu Ukrainas karaspēka un civilo apdzīvoto vietu pozīcijām.

Ukrainas lidmašīnas veikušas uzlidojumus 16 Krievijas militārpersonu grupām. Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienības pārtvēra vadāmu gaiss-zeme raķeti Kh-59.

19:27. Ukrainas militārpersonu radinieki šodien Kijivas centrā sarīkoja mītiņu, atbalstot demobilizāciju un skaidra militārā dienesta termiņa ieviešanu, vēsta "Ukrainska Pravda"

Aptuveni simts cilvēku sestdienas rītā pulcējās Neatkarības laukumā, tostarp daudzas karavīru sievas, kuras ieradās Kijevā no visas Ukrainas.

Protestētāji uzskata, ka skaidri definēta militārā dienesta termiņa trūkums negatīvi ietekmē mobilizācijas kampaņu un Ukrainu frontē aizstāvošo karavīru morāli.

18:25. Apvienotās Karalistes izlūkdienests ir izanalizējis datus par Krievijas militārpersonu Krievijā pastrādāto slepkavību skaita pieaugumu pērn, ziņo "European Pravda".

18. aprīlī Krievijas ziņu vietne "Mediazone" ziņoja, ka 2023. gadā Krievijā par slepkavībām notiesāti 116 Krievijas karavīri. Tas ir par gandrīz 900% vairāk nekā pērn. 2022. gadā bija 13 šādas sodāmības, bet 2021. gadā - 11.

"Lielais slepkavību skaits, ko izdarījuši Krievijas karavīri, iespējams, daļēji saistīts ar ilgstošām, ar karu saistītām hroniskām garīgās veselības problēmām," norāda izlūki Apvienotajā Karalistē.

17:07. Kanādas Aizsardzības ministrs Bils Blērs paziņojis, ka Ukrainas aizsardzības nozarei bezpilota lidaparātu ražošanai tiks piešķirti aptuveni 2,2 miljoni ASV dolāru, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Tādā veidā Kanāda pievienojas globālajai līdzekļu vākšanas kampaņa, kuras mērķis ir šogad savākt 10 miljardus ASV dolāru Ukrainas ieroču ražošanai.

Tikmēr Ukraina kara laikā turpina attīstīt bruņumašīnu ražošanu, demonstrējot ne tikai spēju aizstāvēt savu neatkarību, bet arī noteikt jaunus militārā aprīkojuma standartus.

15:57. Slavjanskas naftas pārstrādes rūpnīca Krievijas Krasnodaras apgabalā, kurai 27.aprīlī uzbruka Ukrainas bezpilota lidaparāti, ir spiesta apturēt dažas darbības, zino Krievijas ziņu aģentūra TASS.

Sīkāka informācija: "Ražotnes darbība ir daļēji apturēta. 10 bezpilota lidaparāti ielidoja tieši naftas pārstrādes rūpnīcas teritorijā, izraisot smagu ugunsgrēku. Var būt aīr neatklāti bojājumi," sacīja uzņēmuma Slavjanskas rūpnīcas drošības direktors Eduards Trudņevs.

14:53. ASV izlūkdienesti uzskata, ka Krievijas līderis Vladimirs Putins, visticamāk, nav pasūtījis opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija slepkavību, raksta "Wallstreet Journal".

ASV novērtējuma pamatā bija dažāda informācija, tostarp daži slepeni izlūkošanas dati un publisko faktu analīze, piemēram, Navaļnija nāves laiks un tas, kā viņa nāve aizēnoja Putina "vēlēšanas" martā.

Tomēr izdevums apgalvo, ka Vašingtona nav atbrīvojusi Krievijas līderi no vispārējās atbildības par Navaļnija nāvi, ņemot vērā, ka opozīcijas politiķis ilgus gadus bijis Krievijas valdības mērķis.

14:10. Polijas premjerministrs Donalds Tusks paziņoja, ka sestdienas agrajās stundās viena no Krievijas uz Ukrainu palaistajām raķetēm nokritusi tikai 15 km attālumā no Polijas robežas, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Šonakt uz Ļvovas apgabalu nokrita desmitiem bumbu un raķešu. "Viena no tiem - 15 km no mūsu robežas," sociālakā vietnē "X" rakstīja Tusks.

Krievijas uzbrukumu Ukrainai dēļ, naktī no 26. uz 27. aprīli, Polija divreiz pacēla gaisā savu iznīcinātājlidmašīnu patruļas.

13:08. Ukrainas Aizsardzības izlūkošanas (DIU) karavīri iznīcinājuši Krievijas radiolokācijas sistēmu "48Y6 K-1 Podlyot".

Krievi izmantoja šo sistēmu, lai atklātu un nosūtītu mērķa koordinātas Krievijas pretgaisa raķešu sistēmām S-300/S-400.

"Podlyot" radaru sistēmu Krievijas spēkiem sāka piegādāt tikai 2015. gadā. Viena šāda sistēma izmaksā vairāk nekā 700 miljonus rubļu, kas ir vairāk nekā 5 miljoni ASV dolāru.

12:02. Beļģija plāno līdz 2024.gada beigām nodot Ukrainai vairākus ASV ražotos iznīcinātājus F-16, paziņoja Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro un aizsardzības ministre Ludivīna Dedondere.

Valsts piegādātie iznīcinātāji tiks finansēti nevis no Beļģijas nodokļu maksātāju naudas, bet gan ar procentiem no iesaldētajiem Krievijas aktīviem, precizēja premjers.

Paredzams, ka līdz vasaras vidum 12 ukraiņu piloti būs gatavi veikt kaujas misijas ar F-16 iznīcinātājiem pēc apmācības Dānijā, Apvienotajā Karalistē un ASV.

11:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 465 054 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1124 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7268 tankus, 13 971 bruņutransportieri, 11 905 lielgabalus un mīnmetējus, 1049 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 775 zenītartilērijas iekārtas, 348 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9485 bezpilota lidaparātus, 2124 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 16 019 automobiļus un autocisternas, kā arī 1968 specializētās tehnikas vienības.

9:56. Krievija naktī uz sestdienu apšaudījusi enerģētikas objektus Dņipropetrovskas, Ivano-Frankivskas un Ļvivas apgabalos, sabojājot iekārtas, pavēstīja Ukrainas enerģētikas ministrs Hermans Haluščenko.

Ukrainas energouzņēmums DTEK paziņoja, ka uzbrukumos nodarīti postījumi četrām termoelektrostacijām (TEC), cietuši arī cilvēki.

Krievijas spēki naktī veica uzbrukumu Ukrainai ar stratēģiskajiem bumbvedējiem Tu-95 un raķetēm "Kinžal". Gaisa spēki ziņoja arī par ienaidnieka raķešu palaišanu, kas mainīja trajektoriju.

Uzbrukuma laikā Harkivā raķete gandrīz trāpīja slimnīcā, tur atradās vairāk nekā tūkstotis cilvēku.

8:45. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki 27. aprīļa rītā iznīcinājuši 13 raķetes virs Dņepropetrovskas apgabala, proti, Dņepro, Krivij Rihas un Pavlohradas rajonos. Divas apgabala energoiekārtas ir bojātas.

Krivijrihas rajonā ir ūdensapgādes traucējumi. Turklāt krievi turpināja Ņikopoles rajona apšaudi vakarā un naktīs. Artilērijas apšaudes notika trīs reizes, un droni trāpīja pa dažādiem mērķiem četras reizes.

Visvairāk cieta Nikopoles pilsēta. Cietušas septiņas piecstāvu ēkas, tirgus, vairāk nekā 10 veikali, biroju ēka un skaistumkopšanas salons.

00:10. ASV prezidents Džo Baidens precizēja ieroču piegādes laiku Ukrainai. Tas notikšot jau šonedēļ, raksta dialog.ua.