Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

"The Wall Street Journal" atklāj Putina lomu Navaļnija nāvē

© Scanpix

Amerikāņu izlūkdienesti secinājuši, ka Putins, visticamāk, februārī nav devis pavēli nogalināt Navaļniju, kamēr viņš atradās ieslodzījumā, raksta "The Wall Street Journal".

Tiek norādīts, ka šim viedoklim piekrīt arī ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes, Valsts izlūkošanas direktora biroja un Valsts departamenta izlūkošanas nodaļas pārstāvji.

ASV prezidents Baidens un citi pasaules līderi uzskata, ka Putins ir atbildīgs, jo Kremlis Navaļniju vajāja gadiem ilgi, tostarp, iespējams, mēģināja viņu nogalināt 2020. gadā. Taču ASV uzskata, ka Navaļnija nāves laiku nav izvēlējies Putins.

Tomēr Navaļnija sabiedrotie uzstāj, ka viņa nāvi organizēja Kremlis. Leonīds Volkovs paziņojumā noraidīja ASV izlūkdienestu vērtējumu kā “naivu”. Pēc viņa teiktā, tie, kas apgalvo, ka Putins nav zinājis, "nepārprotami neko nesaprot par to, kā darbojas mūsdienu Krievija".

Arī Polijas Starptautisko attiecību institūta direktors Slavomirs Dembskis apšaubīja ASV izlūkdienestu vērtējumu.

"Navaļnijs bija ļoti vērtīgs ieslodzītais no politiskā viedokļa, un visi zināja, ka Putinam ir personīga interese par viņa likteni. Šādas netīšas nāves iespēja ir niecīga," viņš sacīja.

Tā kā viņš bija pēdējā opozīcijas figūra Krievijā ar pietiekamu politisko ietekmi, lai viņu uzskatītu par iespējamo līderi, iespējams, ka viņa nāve ir kulminācija ilgstošai Kremļa kampaņai, lai iznīcinātu vai padzītu jebkādas iespējamās Putina alternatīvas.