Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunijas armijas komandieris par Krievijas aktivitātēm: Mūs gaida grūti un sarežģīti laiki

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Igaunija pēdējo divu gadu laikā ir nopietni reaģējusi uz Krievijas radīto apdraudējumu un ir būtiski attīstījusi savus aizsardzības spēkus, tomēr varētu būt gaidāmi sarežģītāki un grūtāki laiki, ikgadējā Aizsardzības spēku apskatā atzina Igaunijas armijas komandieris ģenerālis Martins Herems.

"Krievija turpina karu Ukrainā, demonstrējot agresiju gan valdošās elites, gan sabiedrības retorikā, un plāno palielināt savu militāro spēku apjomu un militārās rūpniecības produkcijas izlaidi," gada pārskata priekšvārdā raksta Herems, piebilstot, ka Krievija turpina izmantot hibrīdlīdzekļus arī pret Igauniju.

Kā pauda Igaunijas armijas komandieris, Igaunijas Aizsardzības spēki un pat visa valsts pēdējo divu gadu laikā ir uztvērusi šādus draudus diezgan nopietni un aizsardzības spēki ir ievērojami attīstījušies.

"Visticamāk, mūs gaida grūtāki un sarežģītāki laiki, taču mums ir vairāk dzelzs, vairāk cilvēku un vairāk gudrības nekā jebkad agrāk. Tas vieš pārliecību," piebilst Herems.

Ņemot vērā pašreizējo drošības situāciju, Aizsardzības spēku ikgadējā pārskatā galvenā uzmanība tiek pievērsta Igaunijas militārās aizsardzības attīstībai. Tajā iekļauti arī daži nozīmīgākie novērojumi par karu Ukrainā, kas ir svarīgas mācību atziņas aizsardzības spēkiem, kuras tiek izmantotas gan akadēmiskā kontekstā, gan apmācību attīstībā.

Aizsardzības spēku Militārās izlūkošanas centrs ikgadējā pārskatā ir apkopojis pārskatu par to, kā Krievija pēdējo divu gadu laikā ir darbojusies un pielāgojusies pilna mēroga karam, kā arī kādi ir bijuši svarīgākie faktori, kas ietekmējuši kara gaitu.