Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Irākā papildina likumu - par viendzimuma attiecībām draud līdz 15 gadiem cietumā

© Unsplash

Irākas parlaments ir pieņēmis likumu, kas paredz kriminālatbildību par viendzimuma attiecībām. Cilvēktiesību aizsardzības organizācijas šo lēmumu ir nosaukušas par "uzbrukumu cilvēktiesībām".

LGBTQ+ cilvēki šajā valstī jau tā bieži tiek pakļauti uzbrukumiem un diskriminācijai, un tagad viņiem var draudēt ieslodzījums ar termiņu līdz 15 gadiem. Irākas parlaments paziņoja, ka šāds solis sperts, lai atbalstītu reliģiskās vērtības.

Sesijā, kurā piedalījās 170 no 329 likumdevējiem, tika izdarīti grozījumi 1988. gada likumā par prostitūciju. Prostitūcijas un homoseksualitātes apkarošanas likums aizliedz viendzimuma attiecības, par ko draud vismaz 10 gadi cietumā. Tāpat paredzēts vismaz septiņu gadu cietumsods ikvienam, kas "veicina homoseksualitāti vai prostitūciju.”

Organizācijas "Human Rights Watch” Irākas pētniece Sāra Sanbāra jauno likumu nodēvējusi par "šausminošu notikumu un uzbrukumu cilvēktiesībām".

Sākotnēji likumprojektā tika iekļauts nāvessods par viendzimuma aktiem, tomēr likuma pants tika grozīts pēc spēcīgiem iebildumiem no ASV un Eiropas valstu puses.

Piemēram, ASV Valsts departaments paziņoja, ka likums apdraud cilvēku tiesības un brīvības un mazina valsts spēju "diversificēt ekonomiku un piesaistīt ārvalstu investīcijas".

Pieņemtajā dokumentā teikts, ka likuma mērķis ir "aizsargāt Irākas sabiedrību no morālās samaitātības un aicinājumiem uz homoseksualitāti, kas ir pārņēmuši pasauli".

Līdz šim Irākā nebija paredzēta kriminālatbildība par LGBTQ+ attiecībām.