Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Pasaulē

Atbrīvots Igaunijas valstspiederīgais, kas atradās uz Irānas sagrābtā kuģa

© pixabay.com

Irāna ceturtdien atbrīvojusi Igaunijas valstspiederīgo, kurš bija starp 13.aprīlī Hormuza šaurumā sagrābtā kuģa "MSC Aries" apkalpes locekļiem, informēja Igaunijas Ārlietu ministrijā.

Igaunijas valstspiederīgais ir ceļā uz Igauniju. Viņa tuvinieki ir informēti par atbrīvošanu.

Ārlietu ministrs Marguss Cahkna teica, ka centieni atbrīvot valstspiederīgo turpinājušies gandrīz četras nedēļas. Ministrs pateicās visiem Igaunijas un diplomātiem un partneriem, kas iesaistījās jūrnieka atbrīvošanā.

Cahkna pauda Igaunijas bažas par apkalpes locekļiem, kas joprojām atrodas uz Irānas sagrābtā kuģa. Viņš aicināja Irānu nekavējoties atbrīvot gan kuģi, gan pārējos apkalpes locekļus.

Igaunijas ministram nesen bijušas telefonsarunas gan ar Irānas ārlietu ministru Hoseinu Amiru-Abdollahianu, gan "MSC" grupas prezidentu Djego Aponti. Igaunijas goda konsuls Teherānā tikās ar Igaunijas valstspiederīgo uz kuģa, Ārlietu ministrija uzturēja ciešu saziņu ar Irānas vēstniecību Helsinkos, un saistībā ar kuģa sagrābšanu tika izsaukts Irānas pagaidu pilnvarotais lietvedis.

Portugāle arī sniedza lielu ieguldījumu kuģa apkalpes locekļu atbrīvošanā, tāpēc Igaunijas vēstniecība Lisabonā cieši sazinājās ar Portugāles Ārlietu ministriju. Kuģim "MSC Aries" ir Portugālei piederošo Madeiras salu karogs, bet tas pieder uzņēmumam "Gortal Shipping", kas ir saistīts ar Londonā reģistrēto kompāniju "Zodiac Maritime", kuras līdzīpašnieks ir Izraēlas uzņēmējs Ejals Ofers. "MSC Aries" ir iznomāts kuģniecībai "MSC".

Jau vēstīts, ka 13.aprīlī pie Hormuza, kas savieno globālajā tirdzniecībā svarīgo Persijas līci un Omānas līci, Irānas paramilitārās Revolucionārās gvardes desantnieki, kas ieradās ar helikopteru, ieņēma "MSC Aries".

Zodiac" nekomentēja notikušo. Ženēvā bāzētā kompānija "MSC" atzina, ka tās kuģis ir sagrābts un uz tā atrodas 25 apkalpes locekļi.

ASV Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses dienestā informēja, ka kuģa apkalpē ir Indijas, Filipīnu, Pakistānas, Krievijas un Igaunijas valstspiederīgie. ASV aicināja Irānu atbrīvot apkalpi un kuģi.

Pieaugot saspīlējumam Tuvajos Austrumos, arī Irānas atbalstītie Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki vairākkārt ir uzbrukuši kuģiem, kuri, pēc viņu apgalvotā, ir saistīti ar Izraēlu.