Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Judins pieļauj nepieciešamību paredzēt naudas sodu par nelielu ātruma pārsniegšanu

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV) pieļauj nepieciešamību paredzēt naudas sodu par nelielu ātruma pārsniegšanu.

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV) pieļauj nepieciešamību paredzēt naudas sodu par nelielu ātruma pārsniegšanu.

Saeima pagājušajā nedēļā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā. Uz trešo lasījumu tika iesniegts priekšlikums paredzēt naudas sodu transportlīdzekļu vadītājiem, kuri ir pārsnieguši atļauto ātrumu, sākot no pirmā kilometra, bet to noraidīja.

Kā norāda deputāts, problēma nav ar priekšlikuma saturu - tas neparedzēja pārejas noteikumus un sabiedrības informēšanu. Judina ieskatā, ja jūlijā grozījumi stātos spēkā, ņemot vērā Latvijas transportlīdzekļu vadītāju paradumus, ceļu satiksmes negadījumu un cietušo skaits pieaugtu.

Politiķis uzskata, ka likuma paklausīgi transportlīdzekļu vadītāji sāktu braukt lēnāk, lai nepārsniegtu atļauto ātrumu, kas savukārt ietekmētu nepacietīgākus transportlīdzekļu vadītājus, kuri apdzīšanas brīdī uzņemtu ātrumu un, iebraucot pretējā virziena joslā, radītu lielu ceļu satiksmes negadījumu risku.

"Paradumu maiņai ir nepieciešams laiks. Ja eksperti norādīs, ka jāparedz stingrāka atbildība par nelielu ātruma pārsniegšanu, lemsim par to. Tomēr ir jāparedz laiks, lai transportlīdzekļu vadītāji varētu adaptēties jaunajai kārtībai," atzīmē Judins.

Deputāta ieskatā, viens no veidiem, kā to varētu panākt, ir paredzēt, ka pēc jaunā regulējuma spēkā stāšanās kādu laiku, piemēram, pusgadu, fiksējot ātruma pārsniegšanu līdz 10 kilometriem stundā, naudas sodu nepiemēros, bet informēs transportlīdzekļa vadītāju par likuma pārkāpšanu.