Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Idejas, kā mājās lietderīgi pavadīt laiku

© Publicitātes foto

»Vakara Ziņas« apkopoja dažāda satura aktuālu informāciju par to, ko darīt šajā laikā, kā to pavadīt, kamēr valstī un visā pasaulē ir ārkārtas situācija, ir ļoti jāsaudzē sevi un citi un jāuzmanās no koronavīrusa.

Latvijas Radio strādā paaugstinātas intensitātes apstākļos

«Mēs nevaram runāt par dīkstāvi. Gluži pretēji - līdzīgi mediķiem, arī Latvijas Radio darbinieki šobrīd strādā daudz intensīvākā režīmā. Piemēram, lai nodrošinātu attālinātā darba iespējas, IT daļai nākas strādāt pat 16 stundas dienā, tostarp brīvdienās,» atzīst Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne.

Atšķirībā no Latvijas Televīzijas, kas uz ārkārtējās situācijas laiku pārtraukusi atsevišķu raidījumu veidošanu, Latvijas Radio kanāli nodrošina praktiski nemainīga apjoma oriģinālsaturu. Izņēmums ir atsevišķas rubrikas, piemēram, kultūras notikumu afiša vai ekspertu dzīvās recenzijas par kultūras notikumiem. Tāpat līdz ārkārtējās situācijas beigām iesaldēta jauniešu multimediālā raidījuma «Cita domnīca» veidošana, tā vietā intensificējot sociālo tīklu komunikāciju un atbilžu sniegšanu uz jauniešu jautājumiem par rīcību «Covid-19» pandēmijas laikā.

Latvijas Radio ieskatā - profesionāla, sabalansēta un daudzveidīga sabiedriskā radio raidījumu programma šobrīd ir pat svarīgāka nekā līdz šim. Tas palīdz mazināt cilvēku trauksmi un uztur veselīgu attieksmi pret notiekošo, vienlaikus nodrošinot daudzpusīgas satura izvēles iespējas.

«Zvaigznes» grāmatnīcas piedāvā drošāku, ērtāku un ātrāku iepirkšanos!

Šajā pārmaiņu un ārkārtas laikā no saviem lasītājiem saņemam arvien jaunus priekšlikumus, kā apgādāt viņus ar jaunākajām grāmatām, vienlaikus radot maksimālu drošību gan pircējiem, gan pārdevējiem. Vienkāršākā ir iespēja iegādāties e-grāmatas, grāmatas elektroniskā formātā, kuras var lasīt mobilajā telefonā, datorā vai planšetē. Var arī pasūtīt grāmatas interneta veikalā www.zvaigzne.lv.

Taču tiem, kas nevēlas gaidīt, kamēr grāmatas piegādā, piedāvājam vēl vienu lielisku iespēju, kā šajā nopietnajā laikā iepriecināt sevi.

Visās «Zvaigznes» grāmatnīcās visā Latvijā tagad var iepirkties drošāk, ātrāk un ērtāk! Kā to izdarīt? Izpētiet piedāvājumu «Zvaigznes» mājaslapā www.zvaigzne.lv un izvēlieties sev tīkamas grāmatas.

Sazinieties ar sev tuvāko «Zvaigznes» veikalu, noformējiet pasūtījumu pa telefonu vai e-pastu, vienojieties par samaksu un saņemšanas laiku (e-pastā norādiet savu kontaktinformāciju). Kad esat saņēmis apstiprinājumu, ka pasūtījums izpildīts, ierodieties pēc sava pirkuma un apmaksājiet to. Komunikācija un preču saņemšana notiek veikalu darba laikā (sekojiet veikalu darba laika izmaiņām!).

Norēķināties par sakomplektētajām grāmatām var ar norēķinu karti, skaidrā naudā vai dāvanu karti. Darbojas visas akcijas, klientu kartes un senioru kartes atlaides.

Mārtiņš Sirmais darba dienu vakaros gatavo maltīti «Facebook» tiešraidē

Lai sniegtu iedvesmu ikdienas maltītēm un vakariņu gatavošanu pārvērstu kopīgā piedzīvojumā, «Rimi Gardēdis», populārais pavārs Mārtiņš Sirmais darba dienu vakaros gatavos «Facebook» tiešraidē «Vakariņas «Rimi» virtuvē kopā ar Mārtiņu Sirmo».

«Lai gan daudzās jomās dzīve ir nolikta uz bremzēm, mums visiem joprojām gribas ēst. Un kāpēc gan lai to nedarītu garšīgi un interesanti arī neierastos apstākļos! Tas ir arī labs veids, kā iztukšot pārtikas uzkrājumus un neizmest produktus atkritumos,» stāsta Mārtiņš Sirmais. Viņš arī norāda, ka šī nebūs parasta pārraide, kuru var noskatīties, sēžot dīvānā. «Vakariņas «Rimi» virtuvē kopā ar Mārtiņu Sirmo» ir iespēja darba dienu vakaros stundas laikā kopā pagatavot vakariņas, kā arī uzdot Mārtiņam jautājumus un klausīties pavāra interesantajos stāstos.

Tiešraides notiks @mansrimi «Facebook» lapā darba dienu vakaros pulksten 18.00. Pirms tam turpat tiks publicētas receptes, lai ikviens varētu laikus sagatavot nepieciešamos produktus, kas lielākoties meklējami virtuves skapīšos, ledusskapī un pieliekamajā.

Pilnvērtīga maltīte #paliecmājās laikā

Laikā, kad visā valstī ir ārkārtas stāvoklis un katrs iedzīvotājs tiek aicināts uzturēties mājās, daudzi no mums steidz veidot ēdiena krājumus, lai nodrošinātu gan sevi, gan savu ģimeni ar pārtiku tik populārā sociālo tīklu tēmtura #paliecmājās aicinājuma laikā. Plānojot maltītes ilgākam laikam, ir būtiski domāt par to, lai ēdiens ir ne vien garšīgs un maciņam draudzīgs, bet arī veselīgs un barojošs. Maize visos laikos ir bijusi viena no svarīgākajām maltītes sastāvdaļām. Tādēļ zīmola «Fazer» eksperti ir apkopojuši četrus padomus, kā katrs no mums sociālās izolēšanas laiku var padarīt nedaudz vienkāršāku un gardāku.

Daudzi steidz uz veikalu iepirkt graudaugus - griķus, rīsus un makaronus, taču, papildinot virtuves plauktus ar ēdienu, svarīgi atcerēties par uztura daudzveidību.

Maize ir lieliska alternatīva graudaugu produktiem, un tā ir būtisks vitamīnu avots. Piemēram, maize, kuras sastāvā ir pilngraudi, satur daudz minerālvielu - selēnu, kas pasargā mūsu ķermeni no vides ārējo faktoru ietekmes, dzelzi, kas nepieciešams normālai skābekļa apritei organismā. Maizē esošo graudu sastāvā ir arī magnijs, kas rūpējas par sirds, nieru un muskuļu veselību, stiprina kaulus, regulē vielmaiņu, kā arī piedalās virknē citu veselībai nozīmīgu procesu, un arī folijskābe, kas palīdz nodrošināt normālu mūsu ķermeņa darbību.

Turklāt maizes sastāvā esošie ogļhidrāti organismā tiek uzņemti ļoti lēni, tāpēc sniedz ilgstošu sāta sajūtu un enerģiju. Turklāt 1-2 maizes šķēlēs ir tikpat daudz kaloriju kā 50 g rīsu porcijā, un maize var pilnvērtīgi aizvietot ierasto piedevu pusdienās vai vakariņu maltītē.

Pastāv uzskats, ka maizes lietošana ikdienā nav veselīga un ir figūrai kaitīga, taču tā tas nav, ja maizi ēdam ar apdomu un izvēlamies maizes produktus ar pievienoto vērtību.

Sociālā izolēšanās nozīmē arī to, ka vairāk maltīšu gatavojam mājās. Tādēļ maize būs lieliska ēdiena sastāvdaļa, ko var izmantot ne vien maizīšu pagatavošanā, bet arī kā grauzdiņus salātiem, kā pamatu dažādiem sacepumiem, saldajiem ēdieniem, sātīgiem brokastu sacepumiem, zupām, kā arī mērcēm un nelielām uzkodām, ar ko panašķēties starp ēdienreizēm.

Ieteikumi, kas palīdzēs strādāt mājās, bet justies kā birojā

Mūsdienu tehnoloģiju attīstība viegli ļauj pārcelt darba vietu no biroja uz mājām. Lai satiktu kolēģus, saplānotu darbus un apkalpotu klientus, nepieciešams tikai kabatas izmēra birojs, kas ar interneta palīdzību ļauj īstenot visas ieceres. «Samsung» ir apkopojis idejas un lietotnes, kas palīdzēs organizēt darbu un mājās izdarīt tikpat daudz kā birojā.

Pielāgota vide. Uzsākot strādāšanu no mājām, svarīgi atrast piemērotu vidi, kur netraucē apkārtējie trokšņi un uzmanību nenovērš televizors, mājinieki vai citi faktori. Svarīgi ir visu iekārtot tā, lai līdzās ir pats nepieciešamākais - darba galds, dators, pielāgots apgaismojums un labs interneta pieslēgums. Ja ar to ir par maz un strādāt mājās joprojām trūkst motivācijas, ieteicams izkāpt no čībām un novilkt halātu, - rotaslietas un atbilstošs apģērbs palīdzēs iejusties darba atmosfērā.

Digitālie palīgi. Tehnoloģijas ļoti atvieglo saziņu un darbu izpildi, tāpēc nepieciešams atrast sev piemērotākās lietotnes, kas palīdzēs komunikācijā ar kolēģiem, virtuālo kalendāru izveidē un darba procesu uzskaitīšanā.

Iknedēļas rituāli. Lielākais no izaicinājumiem ir saglabāt pašdisciplīnu. Viens no trūkumiem ir arī komandas sajūtas zudums, tāpēc nepieciešams meklēt risinājumus, kas to spētu novērst. Piemēram, iknedēļas konferences vai video zvani lietotnē «Skype» ļauj gan ieraudzīt, gan sadzirdēt sen nesatiktos kolēģus. Virtuālās tikšanās laikā var vienoties par pienākumiem, atbildību, dalīties jaunumos un precizēt jautājumus, kas radušies laika gaitā.

Laika plānošana. Liela privilēģija, strādājot mājās, ir privāta laika plānošana, izvērtējot personīgās prioritātes. Katru dienu, sākot ar darbu sarakstu, ir iespējams ne tikai saplānot 8 stundu darba dienu, bet arī laikus paredzēt radošās pauzes, kas uzlabos darba kvalitāti.

Mājas apstākļos var paveikt gan visus darbus, gan arī pagatavot veselīgu maltīti, izkustēties ierīkotā sporta stūrītī vai noskatīties ziņas. Pēc nelielas pauzes no jauna būs enerģija darbam.