Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Viktors Cojs. 1990. gada 15. augusts pulksten 12.28

© Ģirts Ozoliņš/F64

Ir cilvēki, kuri vēl ilgus gadus pēc savas nāves netiek aizmirsti. Un nevis oficiālos pasākumos, bet gan tāpēc, ka viņu fani, sauksim tā, neļauj aizmirst. Viens no tādiem ir Viktors Cojs, par kura nāves iemesliem aizvien tiek sacerētas dažādas versijas.

Nenodzīvojis pat 30 gadus, viņš gāja bojā autokatastrofā, ar automašīnu ietriekdamies satiksmes autobusā. Tas notika Latvijā, Slokas-Talsu šosejas 35. kilometrā. Nesen šo notikumu atkal cēla gaismā TV kanāls «Deutsche Welle». Tika atgādināti Coja nozīmīgākie dzīves un daiļrades fakti, un atkal izskanēja versijas par patiesajiem nāves cēloņiem. Ja jau versijas, tātad starp tām varētu būt arī visai drosmīgas. Viena no tām - Coja bojāeju sarīkoja VDK, jo viņš bijis pārāk brīvdomīgs. Mirkli pirms Coja moskviča un latviešu šofera Jāņa vadītā autobusa sadursmes traģiskās avārijas vietā it kā redzēts cits auto. It kā Coja stūrētais moskvičs pārvietojies tik dīvaini, ka radušās šaubas par to, vai šoferis vispār dzīvs. Un arī viszināmākā - Cojs neizgulējies devās makšķerēt un pagriezienā pats izraisīja avāriju. Aizmiga pie stūres. Valsts autoinspekcijas ziņojumā norādīts, ka Coja vadītā mašīna avārijas mirklī braukusi ar ātrumu 130 kilometri stundā. Šķiet, ne viens vien pats pārliecinājies, vai tas vispār iespējams. Arī kanāla «Deutsche Welle» stāstā par ārkārtīgi populāro Viktoru Coju ir aina, kurā vīrietis runā par sajūtām, kādas ir moskvičā, kurš sasniedzis ātrumu 120 kilometri stundā. Secinājums - nē, aizmigt nevarot, jo mežonīgi krata un rūc... Bet jau minētais šoferis Jānis kameras priekšā nepiekāpīgi noteic, ka uz ceļa tobrīd nebija citas mašīnas, kas būtu varējusi izraisīt avāriju.

Tagad Coja bojāejas vietā izveidots laukums, kuru fani apmeklē katru gadu mūziķa nāves dienā. Jūrmalas-Talsu šosejas malā netālu no Ķesterciema atklāts atjaunotais piemineklis pazīstamajam krievu mūziķim Viktoram Cojam, kurš tur autokatastrofā gāja bojā 1990. gada 15. augustā pulksten 12.28. Piemineklis tika atklāts Coja 52. dzimšanas dienā - 21. jūnijā. Atjaunotais piemineklis ir lielāks nekā iepriekšējais, no melna granīta, un tas izgatavots Lietuvā. Par Viktora Coja piemiņu rūpējas biedrība «Pareiza lieta», un naudu piemineklim saziedojuši Viktora Coja talanta cienītāji.

Viktors Cojs bija Krievijas grupas «Kino» līderis, viņš arī spēlējis vairākās kinofilmās. Viktors Cojs dzimis 1962. gadā Ļeņingradā (tagad Sanktpēterburga), bet nositās 28 gadu vecumā. Mūziķis ir apbedīts Krievijā.