Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Viedokļi

Kādas ir jūsu jūtas pret Kaimiņu?

© F64

Nevienai politkopai tā nav laimējies kā tā dēvētajai KPV LV. Jau bija labi ar tās līdera Artusa Kaimiņa aktierdotībām atmaskojošu sižetu pasniegšanā, kamēr klajā nāca šīs partijas auglīgā draudzība ar KNAB.

Nekas un neviens nav spējis tā kāpināt kampiedervalstistu popularitāti kā šis it kā represīvais orgāns: izvērtējot attiecību dinamiku un jūtu ķīmiju, var secināt viennozīmīgi - KNAB ir dabiskas sirsnības un dvēseliskas izpratnes iemiesojums, kura neizmērojamais altruisms saprotamu iemeslu dēļ tiek aizklāts ar tiesiska barguma, oligarhu mednieku vai korumpantu ķērāju masku. Kā nu kurā brīdi nepieciešams.

Visefektīvākā simbioze - viena līdera pragmatiskais uzstādījums «visi ir cūkas» ar otra līdera kaislīgo solījumu «uzvārdus nosaukšu rīt»

Tik jauki bija skatīt, kā knabisti smalkjūtīgi aiztur Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu, ļaujot viņam nobirdināt kādu asaru, apslakot improvizēto preses konferenci. Bet kronis visam bija KNAB protests pret dziedāšanu, ja gavilētājam mugurā ir attiecīgās politkopas krekliņš. Taču latvji ir dziedātājtauta: nekas mums neaizliegs skandēt meldijā ietērptus vārdus pret apspiedējiem, zagļiem un cita veida āmuriem, kuri mums kā cirvji mugurā. Nu, labi, cirvjiem, kas mums kā āmuri... mugurā. Eh, sajuka laikam.

Taču tas nav svarīgi, jo KPV LV draudzība ar KNAB ir devusi labas dividendes: partijas popularitāte aug kā mušmire pēc lietus. Nav nepieciešams vēlētājam piedāvāt reālu darbības plānu, pietiek ar saukļiem par to, ka «valstij jāsāk ar sevi», ka «rīcībai jābūt radikālai» un ka «jākoncentrē vara, lēmumi un atbildība». Patiešām spoži. Kas ir mūsu nākotnes garants? Ir mums tāda partija! Un tā ir Kaimiņa/Gobzema partija. Var arī otrādi. Jo tādās partijbūšanās nekad nevar līdz galam saprast, kas ir primārais - miesa vai dvēsele. Iespējams, tā ir visefektīvākā simbioze - viena līdera pragmatiskais uzstādījums «visi ir cūkas» ar otra līdera kaislīgo solījumu «uzvārdus nosaukšu rīt».

Ir patiešām jautri. Sevišķi tad, ja noskatāmies video, kur galvenajā lomā ir KNAB izmeklētāja (?), kas skaidro uz biroju izsauktajam «vainīgā» skaņdarba autoram Robertam Memmēnam, ka «runa iet par dziesmu», uzdodot dziļi juridisku jautājumu: «kā tā dziesma tika radīta?». Ja kāds tiešām vēl nenojauš, par ko šī teiksma, paskaidrošu: jūnijā Roberts interneta vietnē YouTube publicēja pašsacerētu dziesmu Tauta, mosties, neminot vārdā tos, kuriem, viņaprāt, tauta būtu jāmodina. Dziesma bija talantīga, «nodevīgs» bija vien krekliņš, ko puisis bija apvilcies, iefilmējot šo dziesmu, un tas bija KPV LV gaumīgais, pelēkais lupatiņš. KNAB ar savu ērgļa aci šajā hepeningā saskatīja «slēptu politisko reklāmu». Kāpēc gan slēptu, ja nekas tur netika slēpts? Ar neslēptu politisko reklāmu nodarbojas arī KNAB, piekasoties dziesmai, līdz ar to arī domām un uzskatiem. Pēc šiem KNAB reklāmas gājieniem cirvja revolucionāriem nevajadzēs izmest ne kapeiku sevis reklamēšanai, jo viņu vietā visu būs izdarījis birojs. Tikai diez vai šis pakalpojums tiks ieskaitīts partijas priekšvēlēšanu tēriņos...

Ir saprotams jaunu censoņu azarts, iestājoties par vai pret kaut ko (ja runājam par mūzikas un vārdu autoru Robertu Memmēnu), jo visi esam bijuši (vai joprojām esam) jauni, un kad gan organizēt revolūcijas, ja ne jaunībā? Uz kuru pusi tiks virzīts revolūcijas spēks, tas jau ir cits jautājums, un kļūdu virziena izvēlē - sevišķi neapdomīgās jaunības laikā - var piedot. Ir saprotama arī dažādu politkopu vadoņu karstā censme pārliecināt vēlētājus par konkrētās partijas simtprocentīgi drošo spēju mainīt politisko sistēmu, un tas katrā ziņā notikšot 6. oktobrī. Bet ir galīgi neizprotama smieklīgā nekompetence, kuru izrāda viena no mūsu daudzajām un iemīļotajām represīvajām iestādēm. Uz fantastikas robežas ir KNAB izmeklētājas jautājums Robertam Memmēnam: «Kāpēc tādas jūtas pret šo cilvēku, pret Kaimiņa kungu?» Vai KNAB pārvērties par tikumības policiju? Ja arī jaunajam komponistam būtu kādas «jūtas», tā, šķiet, nebūs KNAB kompetence - jaukties divu vīriešu attiecībās. Tostarp KNAB spečukus nekādā veidā neinteresē citas «jūtas», kas plaukst, piemēram, Rīgas domē vai citās ar naudu bagātās padarīšanās. Protams, nav laika, jāklausās dziesmas un jādomā par turpmākajiem KPV LV reklāmas pasākumiem.

Bet, kamēr vēl nav par vēlu, arī citas partijas, domāju, var pieteikties uz tik efektīvu reklamēšanos. Galvenais - izdomāt pietiekami smieklīgu sižetu.