Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Citi raksti

"Hanzas Maiznīcas" uzsāk sociālu iniciatīvu ar mērķi veicināt graudu palikšanu Latvijā

© Publicitātes foto

Lai izglītotu par vietējo graudu kā izejvielas lomu Latvijā ražotos produktos, AS "Hanzas Maiznīcas" sadarbībā ar AS "Rīgas Dzirnavnieks" un vietējiem zemniekiem ir uzsācis sociālu iniciatīvu, kuras ietvaros uz Latvijas labības laukiem uzstādītas speciālas zīmes. Tās apliecinās, ka konkrētajā laukā izaudzētie graudi tiks izmantoti maiznīcā rudzu maizes cepšanā. Jau atklātas pirmās plāksnes Ikšķiles, Ropažu, Burtnieku un Daudzevas novados.

Katru gadu liela daļa Latvijā izaudzētu graudu tiek eksportēti uz ārvalstīm. Šī iniciatīva ir viens no veidiem, kā uzsvērt, cik nozīmīgu lomu Latvijas pārtikas ražošanā ieņem tepat uz vietas izaudzētie graudi. Iespējams, tas arī motivētu lauksaimniekus daudz vairāk dot priekšroku audzēt graudus pārtikai un nodot tos vietējiem ražotājiem, ar lepnumu redzot veikalā sava veikuma rezultātu un iepriecinot Latvijas iedzīvotājus.

AS „Hanzas Maiznīcas” vadītājs un valdes loceklis Uģis Mihņevičs: “Šī iniciatīva ir simboliska un ļauj apzināties izaudzēto graudu vērtību - ikviens garāmbraucējs vai garāmgājējs var sekot līdzi, kā laukā izaug rudzi, un apzināties, ka reiz no šī labības lauka graudiem tiks izcepta rudzu maize. Vienlaikus prognozējam, ka šāda iniciatīva sekmēs zemnieku ieinteresētību nodot savu produkciju pārstrādei vietējās dzirnavās, nevis eksportēt uz ārvalstīm, precīzi zinot, kā tālāk tiks izmantots viņu veikums."

Ražotājs projektu īsteno Latvijas simtgades gadā, turpinot pērn iesākto inicatīvu par rudzu maizes ēšanas tradīciju saglabāšanu un veicināšanu Latvijā. Tāpēc šogad simboliski izvēlēti rudzu lauki, uz kuriem uzstādīt speciālās zīmes.

Šobrīd iniciatīvai pievienojušies pirmās zemnieku saimniecības - ZS "Kļaviņas" Burtnieku novadā, SIA "Ulbroka" Ropažu novadā, ZS "Ziediņi" Daudzevas novadā un ZS "Lauciņi" Ikšķiles novadā.

ZS "Lauciņi" zemnieks Ainārs Siliņš atzīst, ka šādai iniciatīvai pievienojies, jo viņam un viņa ģimenei ir svarīgi, ka viņu izaudzētie graudi nonāk uz mūsu iedzīvotāju galda. Turklāt mūsdienās ir būtiski popularizēt tieši rudzu maizes tradīcijas, kas ir nozīmīgs mūsu kulturālais un gastronomiskais mantojums.

AS "Hanzas Maiznīcas" iniciatīvu atbalsta arī viens no lielākajiem Latvijā graudu pārstrādātājiem AS "Rīgas Dzirnavnieks", kas ik gadu iepērk vismaz 150 tūkst. tonnas graudu. Tā direktore Anita Skudra norāda, ka graudu eksports bieži vien ir vienkāršākais veids zemniekiem, kā realizēt izaudzēto, tomēr cita nozīme un svars ir zināt, ka graudi tiks izmantoti pārtikā. Turklāt tā ir cita motivācija audzēt graudus - rūpēties un ieguldīt lielāku darbu, lai to kvalitāte atbilstu augstākajām prasībām.

Jāmin, ka "Hanzas Maiznīcas" ir vienojies ar tās produkcijas miltu piegādātājiem par to izcelsmes izsekojamību, kas ļauj noteikt kurās Latvijas saimniecībās graudi ir izaudzēti. Tādā veidā ražotājs garantē, ka katrs ražotnē izceptais maizes kukulis nāk no vietējiem laukiem.

“Hanzas Maiznīcas” sortimentā ir tādu zīmolu rudzu maizes kā “Kuršu”, “Klasiskā” un “Ģimenes”. “Kuršu” rudzu maize ir pirktākā Latvijā un “Hanzas Maiznīcas” saražo vairāk nekā 4 miljonu kukulīšu gadā.

Par AS „Hanzas Maiznīcas”

„Hanzas Maiznīcas” zīmolam ir jau vairāk kā 20 gadu vēsture. Veiksmīgi apvienojot senās maizes cepšanas tradīcijas un modernās tehnoloģijas, maiznīca cep iecienītāko maizi Latvijā. AS "Hanzas maiznīcas" īpašnieks Somijas uzņēmums "Vaasan " Oy kopš 2015. gada jūnija ir kļuvis par starptautiskā Zviedrijas koncerna "Lantmännen ek. för" sastāvdaļu, ļaujot nostiprināt pozīcijas Baltijas jūras reģiona valstīs un papildināt piedāvājumu ar vairākiem jauniem produktiem un konceptiem. Šobrīd saviem pircējiem „Hanzas Maiznīcas” piedāvā ap 40 dažādu svaigās maizes produktu.