Kā mēs visi zinam, francūžiem ir gurmānu un dzīves baudītāju slava. Viņi māk bez steigas, eleganti un šarmanti pavadīt laiku kopā ar tuvajiem sarunās un galvenais pie galda, jo vakara zvaigzne vienmēr būs ēdiens. Tā viņi pieraduši no bērnības, kur bērniem netiek gatavots atsevišķi, ļaujot izzināt garšu nianses un to dažādību, kā arī mācot ievērot galda kultūru.

Foto: Lana Fursova

Elena Uldrika:

Mēģināsim iedrošināt un iedvesmot jūs, lai izveidotu Francijas vakaru pie sevis mājās un pārsteigtu ģimeni un draugus. Pastāstīsim, kā uzklāt elegantu galdu, pagatavot franču ēdienus, ievērot viesību gaitu un piešķirt vakaram īsto Francijas atmosfēru.

Francūži pieverš ļoti lielu uzmanību detaļām un tas atspoguļojas viņu galda klājumos. Viss, sākot no galdauta, salvetēm, galda piederumiem, ziediem un, protams, ēdieniem, ir rūpīgi izvēlēts un saskaņots, lai radītu neaizmirstamu vakara pieredzi. Bet jāatceras svarīga lieta, ka nedrīkst pārāk censties, visam jānotiek viegli, tas ir franču vakara noslēpums.

Lai jums izdotos patiesi skaists vakars, sāciet gatavoties laikus.

Plānojot franču vakaru, svarīgi izdomāt ēdienkarti. Francūžiem ir ļoti svarīgi sabalansēt ēdienu savā starpā, to izdarīt filigrāni un tam visam piemeklēt vīnu. Šoreiz ar receptēm un vīna izvēli mēs jums palīdzēsim. Visam pamatā ir izcila produktu kvalitāte, sākot ar svaigu bageti (cik labi, ka Rīgā to var iegādāties vairākās vietās - Kūkotavā, Marchers, Mīklā, Mulberry un citur), beidzot ar franču un tikai franču vīnu (mums palīdzēja Noble wine).

Franču vakariņu gaita:

  • Amuse - bouche (maza uzkoda, ko var apēst vienā piegājienā, pirkstiņuzkoda).
  • Entrée/ hors-d’oeuvre (uzkodas, salāti, zupa).
  • Plait principal (pamatēdiens).
  • Fromage (siera plate).
  • Dessert (deserts).
  • Coffe (kafija, tēja).
  • Petit four (mazas kūciņas, kuras var apēst vienā piegājienā).

Laba franču mūzika ir pareizās atmosfēras atslēga. Vakaram ļoti labi piestāvēs Spotify playliste «French Jazz Cafe» vai Šarla Aznavūra, Serža Gensbūra, Karlas Bruni, Fransuāzas Hārdijas dziesmas.

Foto: Lana Fursova

Galda klājumam ir īpaša nozīme. Tas jāizveido elegants un grezns. Franču galda klāšanas kultūrā gandrīz vienmēr izmanto galdautu.

Var izvēlēties svinīgu baltu galdautu, bet mana izvēle šoreiz ir galdauts Toile de Jouy (no Latvijas ražotāja Bloomingtrees), šis auduma dizains radies 18.gadsimtā pilsētiņa Jouy-en-Josas netālu no Parīzes, kur arī tika ražots vairākus gadsimtus. Šo audumu ļoti iemīlēja Marija Antuanete un sāka to izmantot savos “chateaux” interjeros. Auduma apdruka var būt zilā, sarkanā, zaļā krāsā un tas parasti atspoguļo motīvus un stāstus no literatūras, mitoloģijas, romantiskus un filozofiskus stāstus, mistiskus dzīvniekus. Ir pat teikts, ka Toile de Jouy bija "pirmais komikss”.

Noteikti izmantojiet auduma salvetes, kas ir pieskaņotas galdautam vai šķīvjiem.

Katra viesa personīgās vietas klājums saucas “couvert”, tāpēc pāriesim pie tā.

Svētku servīze noteikti piešķirs galdam eleganci. Drosmīgākās un pieredzējušākās vakara saimnieces var paspēlēties ar šķīvju dizainiem un krāsām, prasmīgi tos samiksējot. Bet atcerieties, ka formai un izmēram jābūt vienādiem, vēl labāk, ja šķīvji ir no viena ražotāja.

Interesanta nianse, ka franču galda klājumā dakšas un karotes tiek novietotas apgrieztā veidā, it kā skatītos uz leju (šādu piederumu izvietojumu izmanto reti un ļoti tradicionāla franču vakara saimnieces). Šoreiz negribēju nevienu mulsināt un novietoju piederumus mums ierastajā veidā. Bet, ja vēlaties smalki ievērot visas detaļas, tad dariet to à la française.

Maizes šķīvītis, kas parasti atrodas pa kreisi no viesa, ir ļoti ieteicams, jo francūži ir lieli maizes cienītāji. Bieži var redzēt, ka bulciņa tiek novietota tieši uz galda šķīvja kreisajā pusē.

Glāzes ūdenim un vīnam, tas ir minimums. Īpaši grezni izskatīsies glāzes no kristāla. Glāžu viena krāsa var akcentēt un papildināt galda klājuma krāsas gammu. Man tās būs zaļās krāsas stikla glāzes ūdenim.

Frančiem nav pieņemts piekrāmēt galdu ar daudzām uzkodām, parasti pietiek ar pāris veidiem, dažreiz arī ar vienu uzkodu. Tas mums ļauj eleganti noformēt galda centru, izmantojiet vairākas nelielas vāzes ar svaigiem ziediem. Ļoti gaumīgi izskatās ziedi tikai vienā krāsā, piemēram, balti.

Ziedi ir neatņemams galda klājuma elements. Izmantojiet svečturus, un, ja tie būs vairākos augstumos, tas piešķirs galdam vajadzīgo apjomu.

Sagaidiet viesus ar apéro (aperitīvu), tā ir īsta franču tradīcija - socializācijas stunda pirms vakariņām, kad viesi iepazīstas, pārrunā jaunumus, baudot glāzi šampanieša vai kokteiļa. Tiek piedāvātas amuse - bouche (pavisam mazas uzkodas), kā arī siers, rieksti, olīvas, labas kvalitātes čipši. Neaizmirstiet, skatoties dziļi acīs, pateikt Santé! (Priekā!).

Foto: Lana Fursova

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv

Turpinājumu lasi nākamajā lapā