Izmantojiet lukturīti un palielināmo stiklu, lai apskatītu visas zonas, kur blaktis varētu būt. © Foto: Depositphotos

Gultas blaktis ir Cimex ģints parazītiski kukaiņi, kas ir mikroplēsēji, kas parasti naktīs barojas ar asinīm. Viņu kodumi var izraisīt virkni ietekmi uz veselību, tostarp izsitumus uz ādas, psiholoģiskas sekas un alerģiskus simptomus.

Blakšu diametrs ir tikai 5 milimetri, kas ir mazāks par zīmuļa dzēšgumiju. Blaktis ir gudras un izturīgas, un tās ātri vairojas. Blaktis zina, kur paslēpties, lai izvairītos no to atrašanas, un bez ēdiena var dzīvot vairākus mēnešus. Mātīte savas dzīves laikā var izdēt 500 olas.

Nav pārsteigums, ka šie mazie asinssūcēji var radīt daudz nepatikšanas mājās. Ja blaktis nokļūst gultā, tad tās kož un atstāj niezošas pēdas pa visa ķermeni.

No blaktīm bieži ir ļoti grūti atbrīvoties, tāpēc, iespējams, būs jāizmēģina dažādas pieejas, lai tās iznīcinātu. Kad identificē un ierobežo visas inficētās vietas, var apvienot ķīmisko un neķīmisko apstrādi, lai iznīcinātu šos insektus.

Vairāk ceļo, vairāk iespēju atvest blaktis

Foto: pixabay.com

Jau daudzreiz rakstīts, ka pēdējo 20, 30 gadu laikā ceļojam daudz vairāk, paliekam viesnīcās daudz vairāk. Ir "airbnb", gan citi ceļojumu veidi; līdz ar to blaktīm ir iespējas izplatīties. Kā viens no ļoti biežiem izplatības veidiem tiek minēts čemodāns. Interesanti dati ir Amerikā, ka tur pat 80% viesnīcu vismaz reizi ir lūgušas veikt pretblakšu pasākumus viņu iestādēs

Blaktis ir TOP1 kaitēklis Latvijā pēdējos divarpus gadus. Noskaidrots, ka Latvijā nav vērojams īpašs ziņojumu par blaktīm skaita pieaugums. Bet katru gadu visbiežāk ziņojumi tiek saņemti par studentu kopmītnēm, viesnīcām un sociālajiem dzīvokļiem.

Vai pats varat atbrīvoties no blaktīm?

Foto: Depositphotos

Var atbrīvoties no blaktīm, bet jābūt pacietīgam, jo blakšu iznīcināšana bieži prasa zināmu laiku un pūles. Var nākties izmēģināt dažas dažādas ķīmiskas un neķīmiskas pieejas, īpaši, ja ir liela invāzija. Daži faktori var apgrūtināt blakšu iznīcināšanu. Iespējams, būs grūtāk no tām mājās atbrīvoties, ja ir nekārtība vai bieži ceļojat un savā bagāžā uz mājām atnesat jaunas blaktis.

Ja nevarat no tām atbrīvoties pats, iespējams, būs jāaicina profesionāļi.

1.darbība: identificējiet visas inficētās vietas

Foto: pixabay.com

Ja mājās ir blaktis, tās vēlams atrast agrāk, nekā tās sāk vairoties. Ir daudz vieglāk un lētāk apkarot nelielu invāziju nekā lielu. Bet mazākas invāzijas var būt grūtāk atklāt.

Meklējiet blaktis pats vai pasauciet speciālistu. Blakšu mazie un šaurie ķermeņi ļauj tām saspiesties mazās vietās, piemēram, matrača vai dīvāna šuvēs un aizkaru krokās. Tāpat tās var meklēt:

  • matrača un atsperu salaidumu vietas,
  • spraugās gultas rāmī un galvgalī,
  • grīdlīstēs,
  • starp dīvāna spilveniem,
  • mēbeļu savienojumos,
  • elektrības kontaktligzdās,
  • zem vaļīgām tapetēm,
  • zem gleznām un plakātiem uz sienām,
  • šuvēs, kur satiekas tapetes un griesti,
  • izmantojiet lukturīti un palielināmo stiklu, lai apskatītu visas zonas.

Var pamanīt blakšu pazīmes, veicot šādas darbības:

dzīvas blaktis, kas ir sarkanīgas un apmēram 0,6 cm garas,

tumši plankumi apmēram — tie ir blakšu izkārnījumi,

sarkanīgi traipi uz j, matrača no saspiestām blaktīm,

mazas un gaiši dzeltenas olas, olu čaumalas un dzeltenīgas čaulas no jaunajām blaktīm.

Kad esat atradis blaktis, ievietojiet to noslēgtā burkā kopā ar 1 tējkaroti spirta.

2.darbība: ierobežojiet invāziju

Foto: pixabay.com

Tiklīdz zināt, ka ir blaktis, tās ir jāsavāc, lai varētu no tām atbrīvoties. Ātrs un vienkāršs veids, kā notvert blaktis, ir ar putekļu sūcēju. Pārbrauciet ar jaudīgu putekļu sūcēju pār visām iespējamām slēptuvēm:

  • gulta,
  • kumode,
  • paklāji,
  • elektronika, piemēram, televizori.

Ievietojiet putekļsūcēja saturu plastmasas maisiņā un izmetiet to. Pēc tam rūpīgi putekļsūcēju iztīriet.

Foto: pixabay.com

Ievietojiet visu savu veļu un skartās drēbes plastmasas maisiņos, līdz varat tos mazgāt. Pēc tam izmazgājiet drēbes uz augstākās iespējamās temperatūras. Ja kādu priekšmetu nevar mazgāt, ievietojiet to žāvētājā uz 30 minūtēm ar augstāko siltuma iestatījumu.

Viss, ko nevar apstrādāt veļas mašīnā un žāvētājā, jāievieto plastmasas maisiņā. Ja iespējams, atstājiet to uz dažiem mēnešiem, lai pārliecinātos, ka visas blaktis ir beigtas.

Ja nevarat iztīrīt mēbeles, izmetiet tās. Vispirms saplēsiet tās un izmetiet ar uzrakstu “blaktis”, lai neviens cits nemēģinātu to nest mājās.

3.darbība: sagatavojieties blakšu iznīdēšanai

Pirms sākat apstrādāt savu māju, veiciet nelielu sagatavošanās darbu, lai palielinātu izredzes atbrīvoties no insektiem. Pārliecinieties, vai visa veļa, paklāji, aizkari, apģērbs un citas blakšu slēptuves ir iztīrītas vai izmestas (skatiet 2. darbību).

Pēc tam atbrīvojieties no blakšu slēptuvēm: paņemiet grāmatas, žurnālus, drēbes un visu citu, kas guļ uz grīdas un zem gultas. Izmetiet visu, ko varat.

Nepārvietojiet priekšmetus no inficētas telpas uz tīru — var izplatīties blaktis. Salīmējiet vaļīgās tapetes. Noblīvējiet plaisas mēbelēs un grīdlīstes. Sakārtojiet atvērtās elektrības kontaktligzdas. Visbeidzot pārvietojiet gultu vismaz 20 cm tālāk no sienām, lai blaktis nevarētu uzrāpties.

4.solis: iznīdējiet blaktis

Vispirms varat mēģināt iznīciāt blaktis bez ķimikālijām. Šīs ir diezgan viegli iznīcināt ar lielu karstumu 46° C vai intensīvu aukstumu 0° C temperatūrā.

Šeit ir daži veidi, kā iznīdēt blaktis, izmantojot šīs metodes:

  • Mazgājiet gultas veļu un drēbes karstā ūdenī 30 minūtes. Pēc tam uz 30 minūtēm ievietojiet tos žāvētājā ar augstāko siltuma iestatījumu.
  • Izmantojiet, piemēram, tvaika gludekli uz matračiem, dīvāniem un citām vietām, kur slēpjas blaktis.

Foto: pixabay.com

  • Iesaiņojiet inficētos priekšmetus melnos maisiņos un atstājiet tos ārā karsta diena, kas sasniedz 35°C. Vēsākā temperatūrā var paiet 2-5 mēneši, kamēr blaktis nobeidzas.
  • Ievietojiet maisiņus, kuros ir blaktis, saldētavā pie -17,78°C) Izmantojiet termometru, lai pārbaudītu temperatūru. Atstājiet tos tur vismaz 4 dienas.
  • Kad esat iznīdējis visas redzamās blaktis, padariet šo zonu nepieejamu pārējām. Virs matrača un atsperēm novietojiet blakšu necaurlaidīgus pārvalkus. Blaktis, kas ir iesprostotas iekšpusē, mirs, un jaunas nevarēs iekļūt.

Ja šīs metodes nepalīdzēs, iespējams, būs jāizmēģina insekticīdi.

Neķīmiska un ķīmiska apstrāde

Insekticīdi var palīdzēt atbrīvot māju no blaktīm, īpaši, kas ir marķēti lietošanai prat blaktīm.

5.solis: novērsiet turpmāko blakšu invāziju

Foto: pixabay.com

Blakšu likvidēšana var aizņemt kādu laiku. Lai pārliecinātos, ka iznīdēšana ir bijusi efektīva, ir nepieciešami pierādījumi, vai blaktis nav izplatījušās. Apmēram reizi 7 dienās pārbaudiet, vai inficētajās vietās nav aktivitātes pazīmju.

Blaktis ir izturīgi radījumi. Tieši tad, kad domājat, ka esat tos iznīcinājis, atkal tos pamanīt. Jums var nākties izmēģināt dažādas iznīcināšanas metodes, lai kontrolētu invāziju. Un, ja tās joprojām nepazūd, būs jāizsauc profesionāli insektu iznīcinātāji.

6.darbība. Iesaistiet profesionāļus

Ja pats nevarat iznīcināt blaktis, ir pienācis laiks iesaistīt profesionāļus. Kaitēkļu iznīcinātājiem ir priekšrocība, jo viņi var izmantojot ķīmiskas vielas un citas apstrādes metodes, kas nav pieejamas. Speciālistiem ir insekticīdi, kas gan iznīcina kukaiņus saskarē, gan tie paliek mēbelēs un plaisās, lai ilgtermiņā iznīcinātu blaktis.

7.darbība. Neļaujiet blaktīm uzrasties no jauna

Foto: pixabay.com

Kad blaktis ir pazudušas, pārliecinieties, ka to vairs nebūs:

  • Novērsiet jebkuru nekārtību. Neatstājiet uz grīdas papīrus, žurnālus, drēbes vai citus priekšmetus.
  • Pārklājiet savu matraci un atsperes ar blakšu pārsegu un cieši to aizveriet.
  • Bieži izsūciet un mazgājiet gultas veļu, mēbeles, aizkarus un paklājus.
  • Noblīvējiet plaisas ap sienas spuldzēm, grīdlīstēm un elektrības kontaktligzdām, lai blaktis nevarētu iekļūt.
  • Ceļojot pārbaudiet, vai viesnīcas istabās nav blakšu, lai tās neatvestu līdzi mājām.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv