© Publicitātes foto

Pastāv maldīgs priekšstats, ka rotaslietas ir tikai modes aksesuārs. Patiesībā daudziem dārgakmeņiem un ikoniskām rotaslietām ir krāšņa (un dažkārt arī bēdīgi slavena) pagātne, kas vēsturniekiem, juvelieriem un interesentiem sniedz ieskatu par to, kāda bija pasaule to radīšanas laikā.

Publicitātes foto

Gredzeni, ko nēsājuši Holivudas dižgari, dārgakmeņi, kas rotājuši karaļu un karalieņu kroņus, “nolādēti” akmeņi, ko apvij daudzas pasakas, ekstremāli dārgas rotas, ko slavenības iegādājušās kā dāvanas...

Nenoliedzami, ka pasauli joprojām fascinē daudzu šo dārgakmeņu bagātā (un dažkārt skandalozā) izcelsme, kas saistīta ar leģendām un slavu.

Princeses Diānas saderināšanās gredzens

Publicitātes foto

To sauca par "parasto gredzenu". Stāsts ir tāds, ka Diānas gredzens netika izgatavots pēc pasūtījuma, viņa izvēlējās to jau gatavu par smieklīgu cenu - 60 tūkstošiem dolāru.

18 karātu safīra gredzenu, ko ieskauj dimanti šobrīd nēsā Keita Midltone. Neskatoties uz tā iegādes cenu, šis gredzens ir kļuvis par karaliskās ģimenes vienu no visiemīļotākajiem un slavenākajiem dārgakmeņiem vēsturē.

Publicitātes foto

Pantēras rokassprādze

Publicitātes foto

Cartier rokassprādze, kas izgatavota no oniksa, dimantiem un smaragdiem, piederēja Vindzoras hercogienei Volisai Simpsonei, kas bija aizrautīga Cartier rotu kolekcionāre.

Publicitātes foto

Zīmola radošā direktore tolaik bija pazīstama ar savu mīlestību pret pantērām un tā arī kļuva par ilggadējo zīmola firmas zīmi. Simpsone sāka savu kolekciju ar divām Cartier pantēru saktām un 1952. gadā tai sekoja arī šī ikoniskā rokassprādze.

Tā vēsturiski kļuva par mīlestības simbolu. Galu galā tā bija dāvana no karaļa Edvarda VIII, kurš atteicās no troņa mīlestības vārdā pret Volisu.

Melnais Orlovas dimants

Publicitātes foto

Melnais Orlovas dimants, kas pazīstams arī kā Brahmas dimanta acs, ir noslēpumains dārgakmens ar bagātu vēsturi un reputāciju it kā būt nolādētam. Leģenda vēsta, ka dimants saviem īpašniekiem nesa traģēdijas un nelaimi. Dimants sver aptuveni 67,50 karātus un ir cushion-cut melns dimants, padarot to par vienu no lielākajiem šāda veida dimantiem. Tiek uzskatīts, ka šis dārgakmens ir divu krievu princešu un Ņujorkas dimantu tirgotāja nāves iemesls.

Publicitātes foto

Pēc tam, kad abas princeses Leonila Galicina-Bariatinska un Nadija Vigina-Orlova izdarīja pašnāvību, dimantu tirgotājs Dž. V. Pariss mēģināja lauzt burvestību, sagriežot akmeni trīs daļās, taču arī viņš izdarīja pašnāvību.

Tiffany kaklarota

Publicitātes foto

Ikoniskais dzeltenais Tiffany Diamond ir zīmola sinonīms. Dimants iegūts 1877. gadā Kimberlijas raktuvēs Dienvidāfrikā ar prātam neaptveramu gandrīz 288 karātu lielumu. 1878.gadā Čārlzs Lūiss Tifānijs to iegādājās un lika to pārveidot līdz pašreizējiem 128,54 karātiem.

Odrija Hepberna to valkāja filmas “Brokastis Tifānijā” reklāmā.

Publicitātes foto

2012.gadā akmens tika pārveidots par kaklarotu, ko akcentēja balti dimanti, atzīmējot zīmola 175.gadadienu. Jaunākā versija šobrīd ir apskatāma zīmola Fifth Avenue vadošajā veikalā Ņujorkā.

La Peregrina

Publicitātes foto

“Klīstošā pērle” savu nosaukumu ieguvusi biežo īpašnieku un atrašanās vietas maiņas dēļ.

La Peregrina tika atklāta pie Panamas krastiem 16. gadsimtā. Tiek uzskatīts, ka tā ir viena no simetriskākajām un perfektākajām bumbierveida formas pērlēm, kas jebkad atrasta.

Publicitātes foto

1960.gadā vēsturiskā pērle nonāca pie Elizabetes Teilores. Ričards Bērtons to iegādājās izsolē par 37 000 USD. Cartier to pēc Elizabetes Teilores pasūtījuma iestrādāja kaklarotā līdz ar citām pērlēm, dimantiem un rubīniem.

Taylor-Burton kaklarota

Publicitātes foto

Vēl viena dāvana Elizabetei Teilorei no viņas vīra Ričarda Bērtona ir kaklarota ar briljantu, kas sver gandrīz 70 karātus.

1969.gadā iegādāto briljantu bumbierveida formā izgrieza slavenais juvelieris Harijs Vinstons. Pēc tam to pēc pasūtījuma Cartier iestrādāja kaklarotā.

Publicitātes foto

Dizainā, ko radījis Cartier galvenais dizainers Al Durante, kā centrālais elements bija bumbierveida dimants, ko ieskauj mazāki bumbierveida un apaļi dimanti.

Taylor-Burton kaklarota tika atklāta svinīgā pasākumā Monako 1970. gadā. Dimants bija tik dārgs, ka apdrošināšanas kompānija atļāva to nēsāt tikai 30 dienas gadā.

Šī kaklarota parādījās arī filmā "A Place Called Today" 1972. gadā.

Cerības dimants

Publicitātes foto

Cerības dimants ir visdārgākais un slavenākais dārgakmens pasaulē. Tas ir pazīstams ne tikai ar savu reto skaistumu un zilo krāsu, bet arī ar leģendām, ka akmens saviem īpašniekiem nes nelaimi.

Tas it kā ir atbildīgs par vairākiem traģiskiem tā īpašnieku nāves gadījumiem. Filmā “Titāniks” attēlotā dimanta kaklarota ir veidota, iedvesmojoties no Cerības dimanta.

Publicitātes foto

Precīza izcelsme nav skaidra, taču tiek uzskatīts, ka tas ir iegūts Golkondā, Indijā, un ka tas ir daļa no lielāka zilā dimanta, kas pazīstams kā Tavernier Blu.

Tas ieguva savu nosaukumu pēc tam, kad to 19.gadsimta vidū iegādājās Londonas baņķieris Henrijs Tomass Houps (hope tulk. no angļu valodas - cerība). 1911.gadā Cerības dimantu iegādājās Evelīna Volša Maklīna, amerikāņu sabiedrības dāma. Viņa to regulāri nēsāja iestrādātu kaklarotā.

Publicitātes foto

Pēc Evelīnas Volšas Maklīnas nāves viņas rotaslietu kolekcija, arī šis dimants, tika pārdota. 1958.gadā juvelieris Harijs Vinstons to uzdāvināja Smitsona institūtam Vašingtonā, kur tas joprojām ir apskatāms.

Cerības dimants ir viens no pasaulē vērtīgākajiem dimantiem; tā vērtība tiek lēsta apmēram 350 miljoni dolāru.

L'Incomparable Diamond

Publicitātes foto

L'Incomparable uzstādīja pasaules rekordu 2013.gadā, kad tika iekļauts Ginesa pasaules rekordu grāmatā kā lielākais iekšēji nevainojamais dārgakmens pasaulē.

Tas tika atklāts Mbuji-Mayi pilsētā Kongo Demokrātiskajā Republikā, kas pazīstama ar savām dimantu raktuvēm. Neapstrādāto dimantu, kas sver iespaidīgus 890 karātus, atrada maza meitenīte, kas spēlējās gruvešu kaudzē netālu no MIBA dimanta raktuvēm.

Masīvo neapstrādāto dimantu iegādājās dimantu tirgotāju grupa, un bija vajadzīgi vairāki gadi, lai atrastu piemērotu pircēju, kas varētu novērtēt tā potenciālu. Galu galā to iegādājās tirgotājs Moussa Oueida.

Griešanas process bija sarežģīts uzdevums, ko veica Antverpenē bāzētais uzņēmums "Tache Diamonds". Neapstrādātais dimants tika rūpīgi sagriezts mazākos, pulētos dimantos, kā rezultātā tika iegūts galvenais dārgakmens, kas ir vairoga formas, iekšēji nevainojams dimants, kas sver 407,48 karātus.

Publicitātes foto

Lai demonstrētu izcilo dimantu, Moussa Oueida izmantoja juvelierizstrādājumu dizainera Mousaieff pakalpojumus, lai izveidotu satriecošu kaklarotu, kas pazīstama kā "L'Incomparable kaklarota", centrā ir vairoga formas dimants, ko ieskauj balti dimanti.

Tā ir bijusi publiski izstādīta dažādos pasākumos un izstādēs.

Lai gan pats dimants tiek uzskatīts par nenovērtējamu naudas izteiksmē, tiek ziņots, ka šā gada pavasarī to iegādājās Nita Ambani, viena no pasaules bagātākajām sievietēm. Taču viņa kaklarotu nepaturēja sev, viņa to pasniedza kā kāzu dāvanu sava dēla jaunajai sievai.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv