Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Aptauja: Arvien vairāk iedzīvotāju veido uzkrājumus

© f64

Uzņēmuma “Maxima Latvija” veiktā nozares apskata “Maxima mazumtirdzniecības kompass” aptaujas dati rāda, ka pēdējā gada laikā ievērojami ir pieaudzis to respondentu skaits, kuri veido uzkrājumus – šādi rīkojas 61,9% iedzīvotāju. Kāpums ir novērojams tieši to respondentu vidū, kuri uzkrājumus veido regulāri (pieaugums pret iepriekšējo aptauju 2018. gada janvārī +1,9%, bet gada laikā +2,6%).

Kā skaidro “Maxima Latvija” Biznesa analītikas departamenta vadītāja Zane Kaktiņa, iedzīvotāji vairāk veido uzkrājumus, jo pēdējo 12 mēnešu laikā pieauguši mājsaimniecību ienākumi. “Kopumā 42,8% respondentu norādījuši, ka viņu mājsaimniecībās palielinājušies ienākumi. Ja atskatāmies gadu atpakaļ, tad par ienākumu pieaugumu norādīja tikai 32,1% iedzīvotāju. Pieaugot iedzīvotāju ienākumiem, palielinājusies arī vidējā pirkuma summa “Maxima” veikalos,” norāda Zane Kaktiņa.

Vislielākais mājsaimniecību ienākumu pieaugums salīdzinājumā ar 2018. gada 1. ceturksni novērojams Kurzemē (15,4%) un Latgalē (13,3%), bet visaugstākais ienākumu pieauguma līmenis vēl joprojām nemainīgs ir Zemgalē (44,4%).

Mājsaimniecību ienākumu palielināšanās arī ietekmējusi iedzīvotāju budžeta plānošanu. Dārgākus pirkumus joprojām plāno 91% respondentu, bet ir novērojamas izmaiņas plānošanas biežumā. Pieaudzis to respondentu skaits, kuri atzīst, ka tikai dažkārt plāno dārgāku pirkumu veikšanu (+1,8% pret 1. ceturksni), bet samazinājies to respondentu skaits, kuri to dara vienmēr (-2,3% pret 1. ceturksni).

Pētījums tika veikts 2018. gada aprīlī ar pētniecības centra SKDS starpniecību. Pētījumā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Par “Maxima mazumtirdzniecības kompasu”: „Maxima mazumtirdzniecības kompass” ir visaptverošs mazumtirdzniecības nozares apskats, kurā mazumtirdzniecības tīkla „Maxima Latvija” eksperti ir snieguši
savu vērtējumu par situāciju mazumtirdzniecībā un tās attīstības tendencēm nākotnē. Apskats tapis, balstoties uz „Maxima Latvija” datiem, kā arī piesaistot nozares labākos pētniekus no tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS un izmantojot datus no Centrālās statistikas pārvaldes. „Maxima mazumtirdzniecības kompass” sastāv no trīs daļām: 1. daļa: novērtējums par Latvijas ekonomikas ietekmi uz mazumtirdzniecības nozari, 2. daļa: pētījums par Latvijas iedzīvotāju iepirkšanās paradumiem un makroekonomikas rādītāju ietekmi uz tiem, 3. daļa: nozares aktualitāte - šoreiz iedzīvotāju izpratne par veselīga dzīvesveida ievērošanu.