Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Aptauja: Finanšu grūtību gadījumā Latvijā 93% iedzīvotāju ar mājokļa kredītu šo izvēlētos kā prioritāro maksājumu

© Vladislavs Proškins/MN

Ja naudas trūkuma dēļ būtu jāizvēlas, par kuriem ikmēneša maksājumiem norēķināties vispirms, Latvijā 93% iedzīvotāju ar mājokļa kredītu šo izvēlētos kā prioritāro maksājumu, aģentūru LETA informēja AS "Kredītinformācijas birojs" pārstāvji, atsaucoties uz veikto iedzīvotāju aptauju.

Vienlaikus 5% tā būtu otrā prioritāte.

Savukārt 62% aptaujāto, kuri izmanto auto līzinga pakalpojumu, sākumā norēķinātos par aizdevumu automašīnas iegādei, bet 28% tā būtu otrā prioritāte.

Hipotekāro kredītu kā pirmo prioritāti galvenokārt norādījuši iedzīvotāji vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem, vīrieši, Rīgā un Pierīgā dzīvojošie. Savukārt auto līzings vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem ir salīdzinoši nebūtiskāks kā citās vecuma grupās.

Puse aptaujāto jeb 51%, kuri izmanto bankas patēriņa kredītu, sākumā norēķinātos par to, bet trešdaļai tā būtu otrā prioritāte. Ļoti līdzīgi dati ir attiecībā uz nebanku aizdevēju kredītu un kredītkartes maksājumiem - pirmā prioritāte attiecīgi 49% un 48%, otrā prioritāte 29%.

Visretāk kā pirmo prioritāti iedzīvotāji minējuši nomaksu - 40%.

Aptaujas dati liecina, ka kopš 2015.gada iedzīvotāju atbildība pret savām finanšu saistībām ir būtiski kāpusi. Pirms deviņiem gadiem "Kredītinformācijas biroja" veiktajā aptaujā hipotekārā kredīta maksājumu kā prioritāti norādīja tikai 68% aptaujāto, auto līzingu - 30%, bet bankas patēriņa kredītu - 31%.

Pētījumu 2024.gada februārī ir veicis uzņēmums "Norstat", aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 65 gadiem.