Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Ķeries klāt! Laiks izrevidēt ievārījuma krājumus

© Depositphotos

Laiks izrevidēt ziemai sarūpētos ievārījuma krājumus, protams, ja tādi ir. Dažs savas trīs četras burciņas sen jau izēdis vai, apsietas ar zeltītu lentīti, uzdāvinājis draugiem Ziemassvētkos. Cits turpretī vasarā un rudenī ir čakli pārstrādājis sava dārza ogas un augļus, tāpēc pieliekamais pilns ar zaptēm, bet kādā plaukta stūrī, iespējams, vēl patvērušās pērnās un aizpērnās burkas.

Interese par ievārījumiem (saprotot ar šo vārdu ne tikai klasisku ievārījumu pavārgrāmatas traktējumā, bet arī želeju, džemu, biezeni, povidlu, marmelādi un tamlīdzīgi) laika gaitā ir piedzīvojusi kāpumus un kritumus. Reiz ievārījums cilvēkiem šķita gards pats par sevi. Ar to labprāt mielojās populāru grāmatu varoņi, piemēram, Toms Soijers vai Karlsons, arī trollīšu Muminu māmiņas ievārījuma pagrabam netrūka piekrišanas. Savulaik vasarā ievārījumus vārīja gandrīz katrā virtuvē, bet uz tūkstošgades robežas tradicionālās zaptes daudziem bija apnikušas. Tagad izaugusi jauna paaudze, kurai vienkārši gribas pamēģināt, kā tas ir - vārīt ievārījumu un kā to pēc tam izmantot. Rosinoša ir arī jaunu interesantu recepšu un speciālo ievārījuma cukuru parādīšanās.

Ja ievārījuma nav daudz, to palēnām izlieto ar biezputrām, pankūkām, grauzdiņiem vai vienkārši pie tējas. Kāda burciņa meža aveņu, upeņu, dzērveņu vai brūkleņu ievārījuma droši vien glabājas rezervē saaukstēšanās reizei. Bet, ja ievārījuma ir vairāk, no tā var pagatavot dažādus saldos ēdienus un dzērienus, kuriem citkārt izmantotu svaigas vai saldētas ogas un augļus. Gatavot no ievārījuma bieži ir ātrāk un ērtāk, jo augļi vairs nav termiski jāapstrādā, nav jāatlaidina un arī cukurs tiem jau pievienots.

***

Receptes

Melnais princis

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze kefīra
  • 3/4 glāzes ievārījuma
  • 3/4 glāzes cukura
  • 1 ēdamkarote sodas
  • 2 olas
  • 2 glāzes miltu
  • rīvmaize
  • pūdercukurs pārkaisīšanai

Pagatavošana:

Kefīram piejauc sodu un ļauj nedaudz nostāvēties. Visas sastāvdaļas kārtīgi saputo ar mikseri, līdz izveidojas viendabīga mīkla krējuma konsistencē. Ļauj mīklai nobriest 20 minūtes. Veidni ietauko un izkaisa ar rīvmaizi, lej tajā mīklu, cep 190 grādu temperatūrā, līdz mīkla pieaug tilpumā un veidojas tumšāka garoziņa, uzmanīgi izgāž no veidnes, pārkaisa ar pūdercukuru. Atdzesē, sagriež gabaliņos.

Vistu stilbiņi džema marinādē

Sastāvdaļas:

  • 8 vistu stilbiņi
  • 1/2 glāze bieza džema
  • 2 - 3 ēdamkarotes balzametiķa
  • 1 tējkarote sīki sarīvēta svaiga ingvera
  • sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana:

Džemam piejauc ingveru, sāli, piparus un balzametiķi. Aptuveni ceturto daļu marinādes atliek malā, ar pārējo pārlej vistu stilbiņus un samaisa, lai tie iemarinētos vienmērīgi. Iesilda cepeškrāsni līdz 160 grādu temperatūrai, liek stilbiņus pannā ar restītēm, cep pusstundu, laiku pa laikam apgrozot. 10 minūtes pirms cepšanas beigām pārziež stilbiņus ar atlikušo marinādi.

Ātrais piena kokteilis

Sastāvdaļas:

  • 150 ml piena
  • 50 g krējuma saldējuma
  • 40 ml šķidruma no ievārījuma
  • (zemeņu, ķiršu, aveņu vai cita)

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas saputo ar mikseri, lej glāzē, izrotā ar dažām ievārījuma odziņām.

Virtuļi ar brūkleņu ievārījumu

Sastāvdaļas:

  • 250 g miltu
  • 1/4 glāze piena
  • 50 g sviesta
  • 50 g cukura
  • 15 g presētā rauga
  • 1 ola
  • šķipsniņa sāls
  • 1 glāze bieza brūkleņu ievārījuma
  • 1 olas baltums pārziešanai

Pagatavošana:

Pagatavo ieraugu no puses miltu, piena un rauga. Sviestu saputo ar olu, cukuru un sāli, pievieno ieraugam, pieliek atlikušos miltus, samīca un uzraudzē. Mīklu izveltnē uz dēļa centimetra biezumā, ar glāzi izspiež apaļas ripas. Vienai ripai vidū liek ievārījumu, pārziež malas ar sakultu olas baltumu, uzliek virsū otru ripu, maliņas viegli saspiež. Uzraudzē. Vāra eļļā, nosusina, pārkaisa ar pūdercukuru.

***

Der zināt:

• Debesmannai piemēroti biezeņveida ievārījumi, kuru pamatā ir āboli (ābolu un dzērveņu, ābolu un brūkleņu, ābolu un banānu u.c.)

• Pīrādziņu pildīšanai un drumstalu maizei labi noder biezi, košas krāsas ievārījumi ar veselām vai daļēji izšķīdušām ogām un augļu gabaliņiem.

• Biskvīta tortēm un ruletēm labi izmantojama jāņogu vai dzērveņu želeja.

• No ievārījuma (ķiršu, zemeņu, melleņu u.c.), kas gatavots, izmantojot speciālo ievārījuma cukuru, var ātri pagatavot desertu, sajaucot to ar saputotu saldo krējumu, kam pievienots stindzinātājs. Tas var noderēt arī kūku un vafeļu pildījumam.

• Ja ievārījums ir sacukurojies, to liek katliņā, pievieno nedaudz ūdens (pusglāzi uz litru), uzvāra un maisot vāra aptuveni piecas minūtes, atdzesē. Var arī mēģināt šādu burciņu likt katlā ar ūdeni, kur ievietots paliktnis vai sakrustoti skaliņi (līdzīgi kā pasterizējot) un sildīt, līdz ievārījums atgūst vēlamo konsistenci.