Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

BĒRNU DIENA. Dzejoļi stāsta, kā izvairīties no traumām

PALĪDZĒS. Dzejnieces Ineses Zanderes (attēlā) un mākslinieka Reiņa Pētersona dzejoļu krājumā Bērns, kas neiekrita ir gan ļaunā lauma Trauma, gan labā lauma, kura tic, ka bērni spēj no briesmām izvairīties. Tas ir pārbaudījumu ceļojums, kurā uzglūn briesmoņi, ir jāizvairās no viltīgiem slazdiem un burvju nekrietnībām © Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Bērnu slimnīcā pērn pēc palīdzības vērsās 20 776 dažādu vecumu bērni, kuri bija guvuši traumas, un lielai daļai bija nepieciešama ilgstoša palīdzība un ārstniecība stacionārā. Zinot, cik daudz bērnu katru gadu iet bojā vai kļūst par invalīdiem dažādās sadzīves situācijās, Bērnu slimnīcas fonds kopā ar dzejnieci Inesi Zanderi izveidojis grāmatu, kas varētu bērnus pasargāt.

Bērns, kas neiekrita ir brīnišķīga dzejoļu grāmata ar mākslinieka Reiņa Pētersona ilustrācijām, kas paredzēta jaunākā skolas vecuma bērniem un viņu ģimenēm kā vērtīgs materiāls, kuru lasot bērni sāktu identificēt situācijas, kas var nodarīt viņiem pāri, un kļūtu piesardzīgāki, Neatkarīgajai pastāstīja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa. «Ļoti ceru, ka grāmatu lasīs gan paši bērni, gan viņu vecāki, vecvecāki un skolotāji un mūsu traumatologiem Bērnu slimnīcā būs arvien mazāk darba.»

Ekrānuzņēmums no Neatkarīgās

Fonds jau 2017. gadā kopā ar Bērnu slimnīcu uzsāka sociālo kampaņu Nosargāsim bērnus!, lai pievērstu sabiedrības uzmanību un izglītotu vecākus un līdzcilvēkus par bērnu drošību. Traumu skaits Latvijā joprojām ir ļoti liels, tās ir situācijas, kad bērns cieš fiziskas un arī emocionālas sāpes tikai tāpēc, ka mēs, pieaugušie, neesam nodrošinājuši bērnam drošu vidi. Krājuma dzejoļi veltīti bērnu drošībai, traumām un bīstamajām situācijām, no kurām jāiemācās uzmanīties. Dzejoļi veido pārbaudījumu ceļojumu, sava veida odiseju, kurā uzglūn briesmoņi, ir jāizvairās no viltīgiem slazdiem un burvju nekrietnībām. Tas ir bīstams ceļojums ar laimīgām beigām. Izplatītākās traumas, par kurām tapuši arī dzejoļi, ir ceļu satiksmes negadījumi, apēsti svešķermeņi un medikamenti, izdzerti šķidrumi, dzīvnieku kodumi, traumas uz batuta, kritieni.