Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Jaunajā sezonā LNOB veidos piecus jauniestudējumus

© LNOB

3.lapa

13. aprīlī pirmizrāde Jura Karlsona baletam “Antonija #Silmači”, ko iestudēs horeogrāfs Aivars Leimanis un muzikālais vadītājs Mārtiņš Ozoliņš. Balets “Antonija #Silmači” radīts, iedvesmojoties no daudzu latviešu iemīļotākā dramaturģijas darba, Rūdolfa Blaumaņa lugas “Skroderdienas Silmačos” motīviem, un Latvijas valsts simtgades gaidās līdzās Jura Karlsona agrāko gadu baletiem “Sidraba šķidrauts” un “Karlsons lido...” spilgti papildinās latviešu oriģinālbaletu klāstu. Iestudējuma vizuālo tēlu veidos scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis un kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone.

Sezonas pēdējā pirmizrāde - Gaetāno Doniceti opera “Dons Paskvāle” - notiks 25. maijā. Šis dramma buffo meistardarbs ir jautrs stāsts par to, kā padzīvojušu vecpuisi izjoko viņa ārsts un ārsta māsa - jauna, skaista atraitne, kuru finālā apprec mīlas jūtu pārņemtais brāļadēls. Šajā darbā pazīsiet commedia dell’arte raksturīgos tēlus. Jauniestudējumu veidos muzikālais vadītājs Mārtiņš Ozoliņš, kā arī radošā komanda no Itālijas - režisors un scenogrāfs Džordžo Korseti, kostīmu mākslinieks Frančesko Espozito un videomākslinieks Igors Renceti.

Rīgas Operas festivāls 2018 notiks no 6. līdz 17. jūnijam. Atzīmējot Latvijas simtgadi, viena festivāla nedēļa būs veltīta latviešu mūsdienu operai un tās ietvaros tiks izrādītas Zigmara Liepiņa “Turaidas Roze”, Ērika Ešenvalda “Iemūrētie”, Artura Maskata “Valentīna” un Andra Dzenīša “Dauka”. Festivāla otrajā nedēļā notiks visu sezonas jauniestudējumu izrādes, bet festivāls un arī visa sezona izskanēs ar greznu Galā koncertu.

Jaunajā sezonā Latvijas Nacionālā opera turpinās savu iestudējumu popularizēšanu digitālajā vidē gan “Operas platformā”, gan citos starptautiskos un vietējos kanālos. “Operas platformā” līdz šim bijuši skatāmi četri Latvijas Nacionālās operas iestudējumi - Artura Maskata opera “Valentīna” (2015. gadā), sasniedzot 18 434 skatījumu, Džakomo Pučīni opera “Manona Lesko” un Džuzepes Verdi opera “Makbets” (abi 2016. gadā), gūstot vērienīgu Eiropas un pasaules skatītāju atsaucību. Sešu mēnešu laikā “Manonas Lesko” ierakstu noskatījušies 34 308 cilvēku, savukārt “Makbets” piesaistījis 39 800 skatītāju. 2017. gadā Žorža Bizē operas "Karmena" ieraksts bija iekļauts Eiropas Operas dienām veltītajā digitālajā festivālā "Operas panorāma", kļūstot par skatītāko no deviņiem festivāla iestudējumiem. No 2018. gada “Operas platformu” gaida pārmaiņas: tā kļūs saturiski bagātāka, plašāka, dinamiskāka, piedāvās vairāk tiešraižu. Sākotnējo 17 opernamu vietā tajā iesaistīsies jau 30 institūcijas. Projekts jau otro reizi ir ieguvis Eiropas Savienības programmas “Radošā Eiropa” līdzfinansējumu. Pēc veiksmīgās pieredzes “Operas platformā” par Latvijas Nacionālās operas iestudējumiem ieinteresējies arī Eiropas vadošais kultūras kanāls ARTE un šobrīd notiek pārrunas par Šarla Guno operas “Fausts” ieraksta iekļaušanu šī gada ARTE kultūras programmas ietvaros. “Fausts” tika ierakstīts Rīgas Operas festivālā 2017 ar Marinu Rebeku, Benžamēnu Bernhaimu un Andreasu Baueru galvenajās lomās. Tāpat turpmāk augstā kvalitātē tiks ierakstītas visas Latvijas Nacionālās operas pirmizrādes.

Izglītojošās programmas “Opera tuvplānā” ietvaros visas sezonas garumā skatītāji ir aicināti uz kamermūzikas koncertiem, kā arī tradicionālajām “Sarunām pirms pirmizrādēm”, kas iepazīstinās ar topošajiem jauniestudējumiem.

Latvijas Nacionālās operas un baleta galvenais patrons kopš 2015. gada ir Latvijas lielākais telekomunikāciju uzņēmums „Lattelecom”.