Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

APRITĒ: Dziesmu skaņās tērpta atzīšanās mīlestībā

INSTAGRAM: gints.andzans. «Es nerunāju par to, ko daru ārpus darba. Ja kādu ļoti interesē, ko es daru vasarā, var pienākt man klāt un pajautāt vai – piesekot man Instagram,» saka Dailes teātra aktieris Gints Andžāns © Foto Ronalds ŠULCS, publicitātes foto

«Man ļoti spilgti ir palicis atmiņā kāds video, kur bērnudārzniekiem jautāja, kas ir mīlestība. Un viens puika teica, ka mīlestība ir tad, kad meitene tev pasaka, ka tev ir smuks džemperis, un tu vairs nekad nevelc citu. Lai arī tas nav mans viedoklis, es varu tam piekrist,» saka Dailes teātra aktieris Gints Andžāns (31). Viņam tāds džemperis kādu laiku jau katru dienu ir mugurā.

Svētdien, 29. jūlijā, pulksten 18 viņš būs Kandavas brīvdabas estrādē Ozolāji, kur izskanēs koncerts Mīlestība - latviešu komponistu mūziklu un rokoperu skaistāko dziesmu skaņās tērpta atzīšanās divos cēlienos.

Koncertā piedalīsies Dailes teātra dziedošie aktieri Gints Andžāns, Ērika Eglija un Gints Grāvelis, kurš iejutīsies arī koncerta vadītāja lomā, kā arī Latvijas Nacionālā teātra dziedošie aktieri Marija Bērziņa, Zane Dombrovska, Madara Botmane, Mārcis Maņjakovs, Ainārs Ančevskis un Raimonds Celms.

Programmā, ko veidojušas aktrises Madara Botmane un Zane Dombrovska, iekļauti fragmenti no Raimonda Paula mūzikliem Meža gulbji, Māsa Kerija un izrādēm Īsa pamācība mīlēšanā, Leģenda par Zaļo jumpravu, Leo. Pēdējā bohēma, Jāņa Lūsēna rokoperām Indriķa hronika un Sfinksa, Zigmara Liepiņa muzikālās drāmas Adata un mūzikla Vadonis, Imanta Kalniņa mūzikas izrādei Lilioms, Ulda Marhileviča traģikomiskās dziesmu spēles Tobāgo!, kā arī Mārtiņa Brauna izrādes Mauglis un citi skaņdarbi. Par pavadījumu un aranžijām gādās speciālais mūziklu orķestris Raimonda Macata (taustiņi) vadībā: Mārcis Auziņš (ģitāra), Norberts Skraucis (basģitāra) un Ainis Zavackis (sitaminstrumenti).

Aktierim Gintam Andžānam svētdienas koncerts ir vienīgais vasaras darbs «ar skatītājiem», pārējie ir privāti. Taujāts, kā paiet viņa vasara, aktieris atteic: «Brīnišķīgi! Atpūšos. Nekā personīga, bet jau kādu laiku publiskajā telpā - tajā, ko var nopirkt veikalā - es nerunāju par to, ko daru ārpus darba. Ja kādu ļoti interesē, ko es daru vasarā, var pienākt man klāt un pajautāt vai - piesekot man Instagram.»

Tuvojoties jaunajai teātra sezonai, aktieris atskatās uz aizvadīto, sakot, ka viņam bija brīnišķīga iespēja piedalīties vairākos labos darbos, un viņš īpaši izceļ Ellas Hiksonas lugu Zēni Dmitrija Petrenko režijā un Šona Grenana komēdiju Liec Dievam pasmieties, ko iestudējusi Rēzija Kalniņa.

«Man bija laiks arī daudz ko redzēt mūsu pašu teātrī, kas agrāk ne tik bieži sanāca, jo paralēli pašam daudz bija jāspēlē, un es varu teikt, ka pagājušajā sezonā Dailes teātrī bija tiešām daudz labu aktierdarbu un izrāžu. Tāpēc mazliet nošokējos, ieraugot Spēlmaņu nakts nominantu sarakstu, pēc kura izskatās, ka žūrija mūsu teātrim ir vienkārši pagājusi garām. Es uzskatu, ka tiem darbiem, kas novērtēti citos teātros, mūsējie bija līdzvērtīgi,» saka Gints Andžāns. Viņš min konkrētus piemērus: «Indra Briķe izrādē Liec Dievam pasmieties un Lilita Ozliņa izrādē Harolds un Moda noteikti bija pelnījušas būt vismaz nominantu sarakstā. Bet, redz, kā sanāk, ka žūrijai, kas katru gadu mainās, viedoklis ir krasi atšķirīgs. Es laikam neredzu to, ko redz žūrija. Vai otrādi,» aktieris nosaka.

Jaunā sezona viņam sāksies jau 27. jūlijā ar darbu pie režisora Dmitrija Petrenko, kurš iestudēs Justīnes Kļavas oriģināldarbu - stāstu bērniem un viņu vecākiem Planēta Nr. 85, kura pirmizrāde gaidāma 1. septembrī. «Es būšu Motopele - no multenes Motopeles no Marsa. Pirms padsmit gadiem mani brāļi to skatījās, tāpēc zinu visu, kas tur notiek...» stāsta Gints Andžāns. Vēl jaunajā sezonā viņam būs darbs pie Dž. Dž. Džilindžera, Rēzijas Kalniņas, Toma Treiņa un Ziemassvētku koncertā, ko veidos Dmitrijs Petrenko. «Četras jaunas lomas ir okei, agrāk bija vairāk - pat septiņas, astoņas. Bet vienalga vasarā vajag atpūsties, tas ir diezgan svētīgi.