Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Cālītis: Lai vērtības darbotos, pašiem jābūt vērtību nesējiem

© F64

Lai sabiedrībā valdītu vērtības un arī bērni tās ievērotu, pašiem cilvēkiem ir jābūt šo vērtību nesējiem un labajiem piemēriem, tā šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja titula "Eiropas cilvēks Latvijā" saņēmējs "Zvannieku mājas" dibinātājs un vadītājs Juris Cālītis.

Viņš aicināja cilvēkus, kuri ir satraukušies par bērnu uzvedību un necenzēto valodu, padomāt, ko viņi paši dara sabiedrības, bērnu un kultūras kontekstā, lai veidotu veselīgāku attieksmi bērniem vienam pret otru un vecākiem pret bērniem.

Cālītis skaidroja, ka pašiem pieaugušajiem jābūt labam piemēram bērniem un jauniešiem, jo moralizēšana nederēs. "Tos, kuri satraucas par desmit gadus veca skolēna runasveidu skolā, gribu aicināt padomāt, no kādas vides šis skolēns nāk un vai tas nav saistīts ar visatļautību. Lai vērtības darboties, mums pašiem jābūt vērtību nesējiem un labajiem piemēriem. Ja tā nebūs, nekas nemainīsies," pauda Cālītis.
Tāpat viņš aicināja mācīties sadraudzēties ar svešiem cilvēkiem, jo dzīvojam laikmetā, kad esam spiesti satikties ar daudziem svešiem cilvēkiem. "Ja to neiemācīsimies, tad paliksim kropli ceļmalā," sacīja titula "Eiropas cilvēks Latvijā" ieguvējs.

Savukārt, runājot par bēgļu uzņemšanu, viņš minēja, ka šajā gadījumā nelīdzēs naidīga nostāja pret cilvēkiem, kuri uz tās pašas zemeslodes meklē citas dzīves iespējas, lai izvairītos no kara.

"Tos, kuri protestē pret bēgļu uzņemšanu, vedinu padomāt, vai viņu radu saimē tiešām nav neviena, kurš nebūtu aizbraucis no Latvijas labākas dzīves meklējumos uz to pašu Īriju, Lielbritāniju vai citām valstīm," sacīja Cālītis, piebilstot, ka teju katram Latvijā ir kāds piederīgais, kas devies uz ārzemēm meklēt labumu.

Jau ziņots, ka Cālītis vakar svinīgā godināšanas ceremonijā ieguva šā gada titulu "Eiropas cilvēks Latvijā".

Neviens, kas šo pagodinājumu ir saņēmis, nevar iedomāties, ka ir kādā veidā to pelnījis, saņemot titulu, teica Cālītis. "Šo pagodinājumu saņemu ar apziņu, ka tas netiek nozīmēts man, jo cilvēki, kuri ir balsojuši, ir balsojuši par kaut ko, kas viņiem ir svarīgs. Kaut ko, kas ir svarīgs mums Latvijā, Eiropā," pauda laureāts.

Minētais tituls Latvijā tiek piešķirts jau 18 gadus. Titulu saņem cilvēks, kurš ar saviem darbiem devis vislielāko ieguldījumu Latvijas vārda popularizēšanā Eiropā un Eiropas kopējo vērtību integrēšanā Latvijā. Titula ieguvējs tiek noskaidrots sabiedrības balsojumā, ko tradicionāli organizē Eiropas kustība Latvijā.

Kopumā šogad tika saņemti pieteikumi par 29 personām, to vidū bija dziedātāja Aminata, mecenāti Boriss un Ināra Teterevi, bijusī Latvijas vēstniece Eiropas Savienībā Ilze Juhansone, operdziedātāja Inese Galante, literatūras skolotāja un dzejniece Iveta Ratinīka, kā arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).