Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Incidents gāzesvadā "Balticconnector": Kozlovskis norāda, ka pagaidām nav informācijas par nepieciešamību pastiprināt kritiskās infrastruktūras drošību

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Latvijas drošības dienesti ir saziņā ar kaimiņvalstu kolēģiem saistībā ar incidentu gāzesvadā "Balticconnector", tomēr patlaban nav informācijas par nepieciešamību pastiprināt drošību kritiskās infrastruktūras objektos, aģentūrai LETA sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Ministrs atgādināja, ka bojājumu cēloni izmeklē Somija un Igaunija. Ministrs patlaban no Valsts drošības dienesta nav saņēmis informāciju par nepieciešamību nekavējoties veikt preventīvas drošības darbības kritiskās infrastruktūras objektos.

Politiķis atgādināja, ka lielākie kritiskās infrastruktūras objekti ikdienā tiek apsargāti, īpaši tie, kuri atrodas uz sauszemes.

Jau ziņots, ka Lietuvā pastiprināta modrība stratēģiski svarīgos objektos saistībā ar incidentu Somiju un Igauniju savienojošajā gāzesvadā "Balticconnector", otrdien pavēstīja Lietuvas Nacionālais krīžu vadības centrs.

Trešdien tiek sasaukta Apvienotās draudu novēršanas un krīžu vadības grupas sanāksme, kurā tiks uzklausīta dienestu sagatavotā papildu informācija un uz tās pamata pieņemti papildu lēmumi.

Saskaņā ar līdz šim pieejamo informāciju bojājums gāzesvadā "Balticconnector" nevarēja rasties tā normālas darbības rezultātā vai normāla spiediena krituma dēļ, otrdien paziņoja Somijas premjerministrs Peteri Orpo.

Somijas robežsardze un Somu līča krasta apsardze ir identificējušas noplūdes vietu. Tā atrodas Somijas teritorijā.

Somijas prezidents Sauli Nīniste paziņoja, ka noplūdi, iespējams, izraisījis "ārējs" elements.

Nīniste sacīja, ka bojājumu cēlonis vēl nav skaidrs un abas valstis sadarbojas notiekošajā izmeklēšanā.

Nīniste paziņoja, ka ir sazinājies ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu un NATO ir gatava palīdzēt izmeklēšanā.

Igaunijas pārvades sistēmu operators "Elering" un Somijas sistēmas operators "Gasgrid Finland" slēdza "Balticconnector" naktī uz svētdienu, jo tika novērota spiediena krišanās cauruļvadā, kas liecina par iespējamu gāzes noplūdi.

"Balticconnector" starp Paldiskiem un Inko ir 77 kilometru garš. Ekspluatācijā to nodeva 2020.gada sākumā. Tā kā cauruļvads stiepjas cauri visam Somu līcim, intensīvā kuģu satiksme apgrūtina iespējamās noplūdes cēloņa izmeklēšanu, norādīja robežsardze.