Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Politika

Kozlovskis neizslēdz, ka aiz šiem draudu e-pastiem skolām stāv Krievijas dienesti

© F64

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) uzdevis veikt pasākumus, lai uzlabotu komunikāciju par efektīvāku rīcību skolām, saņemot paziņojumus par draudiem, aģentūrai LETA atzina ministrs.

Patlaban ir svarīgi izmeklētājiem saprast otrdien 300 Latvijas izglītības iestādēm izsūtīto viltus draudu e-pastu izcelsmi. Ministrs gan neizslēdza, ka aiz šiem e-pastiem stāv Krievijas dienesti, tomēr arī apgalvot to nevar.

"Protams, šāda mērķtiecīga e-pastu izsūtīšana var liecināt par kādām tendencēm, ņemot vērā ģeopolitisko saspīlējumu. Vienlaikus mums jābūt informatīvi gataviem atbilstoši reaģēt 24/7 režīmā," norādīja ministrs.

Viņa ieskatā ir jābūt vienam avotam, kur pašvaldības var vērsties pēc informācijas par turpmāko rīcību, saņemot šķietamu draudu e-pastus vai telefona zvanus. Šis avots būtu topošais Krīžu vadības centrs, kuru Iekšlietu ministrija veido, lai Latvija būtu gatava operatīvi reaģēt un pieņemt lēmumus par rīcību krīzes situācijā, mazinot politisku lēmumu nepieciešamību.

"Ja e-pastus vienlaikus saņem 300 skolas, tad ir grūti ar katru iestādi sazināties, un tas nav arī efektīvākais veids. Tāpat tagad tiek strādāts ar Izglītības un zinātnes ministriju, lai būtu viens informācijas kanāls par nepieciešamo rīcību," norādīja Kozlovskis.

Vienlaikus ministrs izprotot skolu rīcību, otrdien pārtraucot mācību procesu un veicot bērnu evakuāciju.

Jau ziņots, ka otrdien 300 Latvijas skolās saņemti identiski draudu e-pasti par it kā iespējamiem drošības riskiem un no izglītības iestādēm evakuēti audzēkņi, tomēr policija norādīja, ka tie ir zema riska draudi un satraukumam nav pamata.

Līdz šim noskaidrots, ka izplatīti vismaz trīs veidu paziņojumi no vairākām adresēm, taču redzams, ka sūtītājs ir ģenerējis dažādas e-pasta adreses un visi gadījumi ir sasaistīti.

Policijā skaidroja, ka zema riska līmeņa draudos ārkārtas pasākumu nodrošināšana izglītības objektā, piemēram, personu evakuāciju nav nepieciešams veikt. Vienlaikus daļa skolu, piemēram, Rīgas reģionā tomēr veikušas audzēkņu evakuāciju.

Valsts policija šos gadījumus vērtēs kriminālprocesā. Kriminālprocess sākts par apzināti nepatiesa paziņojuma par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu vai novietošanu.

Policija atgādina, ka par apzināti nepatiesa paziņojuma par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu vai novietošanu paredzēta kriminālatbildība.