Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Melbārde skaidro: vai ir pamats satraukumam, ka Izraēlas karš novērsīs ES uzmanību no Ukrainas?

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Nav pamata uztraukties, ka teroristiskā grupējuma "Hamās" uzbrukums Izraēlai un tam sekojošā konflikta saasināšanās Tuvajos Austrumos varētu novērst Eiropas Savienības (ES) uzmanību no Krievijas iebrukuma Ukrainā, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Dace Melbārde (NA).

Viņa atzina, ka notikumi Tuvajos Austrumos Eiropas politikā ir ienesuši "jaunu ģeopolitisko dinamiku", tomēr ES ļoti labi apzinās, ka Ukrainā notiekošā kara iznākums būtiski ietekmēs arī pašas ES nākotni, un mūsu interesēs ir darīt absolūti visu, lai Ukraina šo karu uzvarētu.

Vienlaikus eiroparlamentāriete atzina, ka valda satraukums par ASV politiķu, tajā skaitā bijušā prezidenta Donalda Trampa, retoriku kontekstā ar ASV karavīru klātbūtni Eiropā un NATO līguma izpildi. "Tas, protams, daudz vairāk mūs satrauc, un šī iemesla dēļ ES ir jādomā par savu militāro industriju," izteicās Melbārde.

Viņa atzina, ka Eiropas militārā kapacitāte pagaidām ir nepietiekama, pat lai sniegtu solīto atbalstu Ukrainai ar munīcijas piegādēm. Pēc politiķes domām, industrija būtu jāstiprina, piemēram, domājot par kopīgiem ES valstu militārajiem iepirkumiem.

"Mēs šajā virzienā jau virzāmies, bet acīmredzot vajadzētu domāt par to, lai tas notiktu vēl ātrāk," sacīja EP deputāte.