Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Ministrs Krauze atklāj, kāpēc graudu tranzīts caur Latviju mazina migrācijas riskus

© Flickr

“Mēs Latvijā esam pieņēmuši atbilstošu likumu, attiecībā uz ievešanu. Eiropas Savienības līmenī mums ir pievienojušās pārējās Baltijas valstis un Polija. Tikko bija Eiropas Komisijas priekšlikums, uzlikt tādus muitas tarifus, ka faktiski vairs nav izdevīgi ievest graudus ES,” TV 24 raidījumā “Ziņu Top” komentē Armands Krauze, zemkopības ministrs (ZZS).

Ministrs norāda, ka minētie lēmumi attiecas tikai uz importu ES, nevis uz tranzītu, piebilstot, ka tas ir ģeopolitisks jautājums, un tajā savas rekomendācijas sniegusi arī ANO. Tas saistīts ar faktu, ka Krievijas graudu tranzīts ir saistīts ar pārtikas pieejamību atsevišķos pasaules reģionos.

“Es domāju, ka ir ļoti riskanti radīt bada situāciju Āfrikā. Mēs gadus desmit atpakaļ saskārāmies ar šo migrāciju. Arī Latvijai piešķīra kvotas, ka jāpieņem tik un tik bēgļu. Es domāju, ka Latvijā neviens nevēlas, vismaz man tas šķiet nevajadzīgi, piedzīvot atkal šo masu migrāciju. Tāpēc es domāju, ka mums ir jānodrošina tranzīts, kā to paredz ANO rekomendācijas, “ tā Krauze.

Tiesa gan, ministrs nepiemin faktu, ka caur Latviju tiek transportēta vien neliela daļa to graudu, kas tranzīta veidā dodas uz Āfrikas reģiona valstīm.