Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

“Rīgas Ritmos” uzstāsies izcilais itāļu ģitārists Antonio Forčione

© publicitātes foto

Festivāls “Rīgas Ritmi 2024” papildinājis koncertprogrammu ar itāļu džeza ģitāristu Antonio Forčione (Antonio Forcione), kurš savu meistarību un stila izjūtu klausītājiem nodemonstrēs 4. jūlijā Rīgas Doma dārzā.

Antonio Forčione ir vairākkārt godalgots ģitārists, komponists un arī izteikti harismātisks skatuves mākslinieks, kuru mēdz dēvēt arī par “akustiskās ģitāras Hendriksu”. Pasaulē atzinību ieguvušais ģitārspēles meistars “Rīgas Ritmos” piedāvās dinamisku oriģināldžeza programmu, kuras stilistiskās ietekmes meklējamas latīņamerikāņu, afrikāņu un flamenko mūzikā.

No Dienviditālijas kolorītās folka skatuves nākušais Forčione starptautisku uzmanību iemantoja pēc pārcelšanās uz Londonu 80. gadu vidū. Par saviem ģitārspēles varoņiem viņš dēvē gan Džimiju Hendriksu, gan Karlosu Santanu, arī Džonu Maklaflinu un Deivu Gilmoru no “Pink Floyd”. Viņš mēdz izmantot gan sešstīgu, gan divpadsmitstīgu ģitāras, kas ļauj variēt plašā muzikālajā amplitūdā atkarībā no mākslinieka radošā noskaņojuma. “Viņa ietekmes variē no flamenko līdz Balkānu stilam un no arābu līdz amerikāņu akustiskās ģitāras stiliem, taču pamatā viņš sarunājas džeza valodā,” uzsvērts britu džeza žurnālā “Jazzwise”.

Rīgā itāļu ģitārists uzstāsies kopā ar lieliskiem brazīliešu mūziķiem - basistu Matēusu Novu (Matheus Nova) un perkusionistu Hansenu Santanu (Jansen Santana) -, kuri Forčiones izpildītajai mūzikai piešķirs vēl dziļāka “grūva” sajūtu. Kā par šī trio uzstāšanos rakstīts laikrakstā “The Scotsman”, “viss kopā ir nebeidzama jautrība un pieturēšanās pie ballītes noskaņojuma”.

24. starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls “Rīgas Ritmi” šogad norisināsies no 3. līdz 6. jūlijam. Galvenā koncertvieta būs Rīgas Doma dārzs, kur 4. un 5. jūlijā notiks lielākie koncerti.