Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ministre apsola, ka tiks strādāts pie tā, lai tiktu atlaista Rēzeknes dome

© Ģirts Ozoliņš/MN

Pie Rēzeknes domes atlaišanas tiks strādāts, neskatoties uz to, vai tiks pieņemts pašvaldības budžets, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Viņa norādīja ka pašreizējās domes darbības liecina par nenopietnu, nihilistisku attieksmi pret valsti. Ministre arī atgādināja, ka tāpēc lūgts arī Ģenerālprokuratūrai izvērtēt domes deputātu atbildību.

Normatīvie akti nosaka, ka pašvaldībām budžeti ir jāpieņem divu mēnešu laikā pēc valsts budžeta apstiprināšanas, tātad 2024. gada budžeti pašvaldībām bija jāpieņem līdz 21. februārim. Rēzeknes pilsēta bija vienīgā pašvaldība Latvijā, kas to nebija izdarījusi, jo tajā valdošā partija "Kopā Latvijai" ilgu laiku nevarēja izšķirties nobalsot par taupības pasākumu veikšanu pilsētā.

Bērziņa norādīja, ka dome ir jāatlaiž, ņemot vērā, kā tā ir izturējusies pret valsti un vietējiem iedzīvotājiem, dome nav strādājusi iedzīvotāju interesēs.

Ziņots, ka Rēzeknes pilsētas domes ārkārtas sēdē pagājušās nedēļas ceturtdienā pieņemts lēmums samazināt budžeta izdevumus, lai stabilizētu pilsētas finanšu situāciju.

Pilsētas tēriņus nolemts samazināt par 3,5 miljoniem eiro, pārskatot brīvprātīgās funkcijas un optimizējot budžeta izdevumus, kas ļaušot kādā no nākamajām sēdēm pieņemt bezdeficīta budžetu.

Ietaupījumi rasti, atsakoties no brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem, sporta biedrību un profesionālo sportistu atbalsta, radošo pakalpojumu centra brīvās iniciatīvas pasākumiem un veicot citus taupības pasākumus.

Karstākās diskusijas raisījās par priekšlikumu ar jūniju noteikt pašvaldības administrācijā četru dienu darba nedēļu. Opozīcijas deputāts Juris Guntis Vjakse (NA/LZP/JV/LRA/LP) uzsvēra, ka nepieciešams domāt par domes darbiniekiem, lai pašvaldība tos nezaudētu.

Par ierosinātajiem taupības pasākumiem nobalsoja visi 11 klātesošie domes deputāti. Sēdē nepiedalījās Aleksandrs Irišins un Olga Strode, kuri abi pārstāv partiju "Kopā Latvijai". Kā informēja Rēzeknes domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Stecs, kurš vadīja sēdi, deputāti slimojot.

Pirmdien, 4. martā, plānota nākamā domes sēde, kurā, iespējams, beidzot tiks pieņemts Rēzeknes budžets.

Tāpat ziņots, ka 2023. gada rudenī Rēzeknes pilsētā tika konstatēti finanšu pārkāpumi, kas noveda pie nespējas segt finanšu saistības. Šādos apstākļos vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre atstādināja no amata toreizējo Rēzeknes domes priekšsēdētāju Aleksandru Bartaševiču.