Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Ārstnieciskais ābolu etiķis

Etiķis ir bijis pazīstams jau pašām senākajām civilizācijām. Mūsdienās tā izmantojums ir ļoti plašs un arī tā veidi ir ļoti dažādi – ābolu etiķis, vīnogu etiķis, balzametiķis, citronu etiķis, šampanieša etiķis, vīna etiķis un daudzi citi.

Ābolu etiķi iegūst ābolu sulas fermentācijas procesā. Zināmā mērā tā ir taisnība, ka visas vērtīgās īpašības, kas raksturīgas ābolam, piemīt arī ābolu etiķim. Ābolu etiķī ir 20 nozīmīgas minerālvielas un mikroelementi, arī etiķskābe, pienskābe, citronskābe, balastvielas, aminoskābes un fermenti. Tajā ir arī pektīns – balastvielas, kas ietekmē gremošanas procesa darbību, kā arī samazina holesterīna līmeni asinīs. Daudzu tautu virtuvē ābolu etiķi izmanto kā piedevu pie salātiem un gaļas ēdieniem. Tā kā tas veicina gremošanu, stimulē kuņģa sulas izdalīšanos, gremošanas procesu sintēzi un veicina šlaku izvadīšanu, var iegūt vērā ņemamu rezultātu – samazinās svars.

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Etiķis veidojas īpašas raudzēšanas rezultātā. Vitamīni, pektīns un būtiskas lietas etiķī ir minimāli. Ābolu etiķī ir etiķskābe, arī citas organiskās skābes, kas tam dod īpašu aromātu. Tāpēc piešķir vērtību ar to, ka organiskās skābes var veicināt nevajadzīgo sāļu saistīšanu organismā un izvadīšanu. Ābolu etiķi var lietot kā piedevu pie salātiem, izmantot dzērienu, piemēram, limonādes, gatavošanā mājās. Izmantot ābolu etiķi vājēšanai un dzert šādā nolūkā pa glāzei nebūs lietderīgi. Nav prātīgi, ka organisms uzņem etiķi lielā daudzumā. Farmakoloģijas grāmatās ir rakstīts, ka pastiprināta etiķa lietošana izsauc patoloģisku novājēšanu – tiek traucētas normālas aknu funkcijas, un līdz ar to tās nespēj pildīt vielu sintēzes funkciju, un tad radīsies slimīga novājēšana, bet vājēt vajag veselīgi. Ābolu etiķis ir jālieto mērenā daudzumā!

NODERĪGI!

Pēc senām tautas medicīnas receptēm ābolu etiķi iesaka lietot kopā ar rūgušpienu, jo tad visefektīvāk izvada no organisma toksīnus un sāļus.

Ābolu etiķis noder kukaiņu kodumu dezinfekcijai. Indīgu čūsku kodumus pēc indes atsūkšanas dezinficē ar neatšķaidītu ābolu etiķi. Tā smarža atbaida arī kukaiņus. Ja iekož kukainis, atpūšoties brīvā dabā, var izmantot ābolu etiķa kompresi. 100 g etiķa piepilina četrus līdz piecus pilienus joda tinktūras. To var likt uz koduma vietas un paturēt 3 minūtes. Šāda procedūra jāatkārto 3 reizes.

Ābolu etiķis ārstē galvassāpes, artrītu, arī nieru iekaisumu, palīdz, ja ir sāpes kaklā.

Ārstē paplašinātas vēnas: tad rītos un vakaros tās jāierīvē ar neatšķaidītu etiķi, līdztekus lieto atšķaidītu etiķi iekšķīgi.

Var lietot skaistumkopšanā taukainas ādas kopšanai – vakarā to notīra ar ābolu etiķi, kam pievienots olas baltums, odekolons, kamparspirts, citronu un dzērveņu sula.