Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Pasaulē

Pasaules Banka aptur jaunu programmu Tunisijā valsts prezidenta izteikumu dēļ

© Reuters/Scanpix/Leta

Pasaules Banka (PB) iepauzē sarunas par tālāku sadarbību ar Tunisiju pēc valsts prezidenta Kaisa Sajeda izteikumiem, kas vērsti pret migrantiem, liecina PB iekšējs vēstījums savam personālam, ar kuru iepazinās ziņu aģentūra AFP.

Svētdienas vakarā nosūtītajā vēstījumā aizejošais PB prezidents Deivids Malpass paziņoja, ka Sajeda tirāde izprovocējusi "rasistiski motivētu aizskaršanu un pat vardarbību" pret migrantiem, tāpēc PB atlikusi plānotu sanāksmi par Tunisiju līdz turpmākam paziņojumam.

"Ņemot vērā situāciju, [PB] vadība ir nolēmusi iepauzēt Valsts partnerības programmu un izņemt to no [izpilddirektoru] valdes pārskata," teikts Malpasa vēstījumā personālam.

AFP secināja, ka jau iesāktie projekti tiks turpināti un finansētajiem projektiem netiks atņemts finansējums.

Kopš prezidenta izteikumiem simtiem migrantu ir devušies no Tunisijas uz dzimteni, baidoties no vardarbības.

Sajeds 21.februārī paziņoja, ka amatpersonām ir jāveic "steidzami pasākumi" nelegālās migrācijas iegrožošanai, un izteica nepierādītu apgalvojumu, ka notiek "noziedzīga sazvērestība" ar mērķi mainīt Tunisijas demogrāfisko sastāvu.

Sajeds apgalvoja, ka migranti ir vainojami lielākajā daļā noziedzības šajā Ziemeļāfrikas valstī.

Kopš šīs prezidenta runas tiesību aizstāvju organizācijas ir ziņojušas par vardarbības pastiprināšanos pret afrikāņu migrantiem, no kuriem vairāki sadurti.

Daudzi migranti arī zaudēja darbu un mājokli, un Kotdivuāras un Mali vēstniecības nodrošināja ārkārtas izmitināšanu saviem pilsoņiem. Citu Āfrikas valstu, kurām nav diplomātisko pārstāvniecību Tunisijā, pilsoņi izveidoja nometnes pie Starptautiskās migrācijas organizācijas Tunisas biroja.

Āfrikas Savienība pauda "dziļu šoku un bažas" par Sajeda izteikumiem. Zemsahāras Āfrikas valstu valdības centās atvest no Tunisijas simtiem savu pilsoņu, kas nobijušies meklēja palīdzību šo valstu vēstniecībās Tunisā.

"Publiski komentāri, kas kurina diskrimināciju, agresiju un rasistisku vardarbību, ir pilnīgi nepieņemami," teikts Malpasa vēstījumā PB personālam.

Viņš tomēr atzīmēja kā "pozitīvu soli" Tunisijas valdības paziņotos pasākumus migrantu aizsardzībai un atbalstīšanai, un piebilda, ka banka rūpigi izvērtēs un novērtēs to ietekmi.

Par Sajeda izteikumiem ir "dziļi nobažījušās" arī ASV, pirmdien preses konferencē paziņoja Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss.

"Mēs bez ierunām nosodām visus paziņojumus, kas ir ksenofobiski, kas ir rasistiski, kuru nolūks ir palielināt rasu naidu," pirmdien paziņoja ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša preses sekretārs Stefans Dižarriks.

Saskaņā ar oficiāliem datiem Tunisijā ir 21 tūkstotis nedokumentētu migrantu no citām Āfrikas valstīm.