Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Kakao un šokolādes cenas pasaulē sasniegušas rekordaugstu līmeni

© Pixabay.com

Pasaules kakao cenas ir sasniegušas jaunu rekordaugstu līmeni, jo sausie laikapstākļi kaitē ražai Rietumāfrikā, ziņo bbc.com.

Kakao cenas Ņujorkas izejvielu tirgū ceturtdien sasniedza jaunu visu laiku augstāko līmeni - 5874 USD par tonnu, līdz ar to šokolādes pagatavošanas galvenās sastāvdaļas izmaksas kopš pagājušā gada sākuma ir gandrīz dubultojušās.

Augošās kakao cenas jau tagad ietekmē patērētājus un ir bīstamas lielākajiem šokolādes ražotājiem. Ceturtdien viens no pasaulē lielākajiem šokolādes ražotājiem "Hershey" brīdināja: "Paredzams, ka vēsturiskās kakao cenas šogad ierobežos peļņas pieaugumu."

Uzņēmuma izpilddirektore Mišela Baksa neizslēdza iespēju paaugstināt cenas klientiem.

"Mēs nevaram runāt par nākotnes cenām," viņa sacīja sarunā ar analītiķiem. "Ņemot vērā to, kādas ir kakao cenas, mēs izmantosim visus mūsu komplektā esošos rīkus, tostarp cenu noteikšanu, lai pārvaldītu uzņēmumu."

Pagājušajā mēnesī arī "Mondelez", uzņēmums, kas veido "Cadbury" zīmolu, kā vienu no izaicinājumiem, ar ko tas saskarsies nākamajā gadā, noteica sastāvdaļu izmaksu pieaugumu.

Decembrī Apvienotās Karalistes veiktajā pētijumā norādīts, ka vairāku svētku šokolādes kastīšu cena gada laikā pieaugusi vismaz par 50% un šokolādes cenu kopējais kāpums sasniedzis 15,3 procentus.

Kakao cenas ir paaugstinājušas sliktās ražas dēļ Rietumāfrikā, kas saražo lielāko daļu kakao pasaulē - laikapstākļu parādība, ko dēvē par "El Ninjo", ir izraisījusi sausākus laikapstākļus Ganā un Kotdivuārā, kas ir divi pasaulē lielākie kakao pupiņu ražotāji.

Augstāka temperatūra un nokrišņu daudzuma izmaiņas, ko izraisa klimata pārmaiņas, ietekmē arī ražu.

"Tirgotāji ir noraizējušies par vēl vienu neizdevušos ražas gadu, un šīs sajūtas ir pastiprinājis "El Ninjo", kas apdraud Rietumāfrikas ražas ar karstu un sausu laiku," sacīja "Price Futures Group" analītiķis Džeks Skovils.