Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Brīnums uz Mēness - Japānas izpētes zonde "pamostas” pēc pamatīgas kļūdas

© JAXA / Instagram

Pirms pāris dienām amerikāņu zonde "Odisejs” veica vēsturisku nosēšanos uz Mēness virsmas, taču tā noslēdzās ar izpētes kuģa nosvēršanos uz sāniem. Tagad ir “pamodusies” pirmā kosmosa dīvainība - otrādi apgāztais japāņu Mēness nolaišanās aparāts SLIM.

Japānas pirmais Mēness nolaišanās aparāts nesen reaģējis uz Zemes signālu, ko valsts kosmosa aģentūra (JAXA) ir nodēvējusi par "brīnumu".

"Atbilde, kas tika saņemta vēlu svētdienas vakarā, liecina, ka mūsu kuģis ir izturējis otro stindzinošo nedēļu Mēness naktī, kad temperatūra var noslīdēt līdz -170 °C,” liecina JAXA paziņojums.

SLIM zonde, kas nodēvēta par Mēness snaiperi, 19. janvārī veica "precīzu" nosēšanos, tādējādi Japānai nonākot vēstures grāmatās kā piektajai valstij, kas nolaidusi zondi uz Mēness virsmas. Tiesa, nosēšanās laikā nenostrādāja viens no kuģa dzinējiem, tāpēc zonde apgāzās un tās enerģijas paneļi bija vērsti uz otru pusi.

JAXA apgalvo, ka svētdienas saziņa ar zondi bija "īsa", jo tobrīd uz Mēness bija "pusdienlaiks" un SLIM bija sasniedzis ļoti augstu temperatūru - domājams, līdz aptuveni 100 °C.

Aģentūra tagad gatavojas atkal sazināties, kad nolaišanās aparāts būs atdzisis.