Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Šveices pensionāriem, iespējams, katru gadu varētu izmaksāt 13. ikmēneša pensiju

© pexels.com

Šveices vēlētāji svētdien referendumā atbalstījuši priekšlikumu palielināt pensijas, bet noraidījuši ierosinājumu palielināt pensionēšanās vecumu, liecina pētījumu institūta "gfs.bern" prognozes.

Prognozes, kas tika publiskotas neilgi pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas pusdienlaikā, liecina, ka šveicieši pārliecinoši noraidījuši aicinājumu pakāpeniski palielināt pensionēšanās vecumu no 65 līdz 66 gadiem.

Savukārt atbalstu guvis priekšlikums katru gadu izmaksāt 13. ikmēneša pensiju, ziņoja "gfs.bern". Tomēr vēl nav skaidrs, vai iniciatīvai izdevies nodrošināt divkāršo balsu vairākumu, lai tā tiktu pieņemta, proti, vairākumu gan tautas nobalsošanā kopumā, gan balsu vairākumu lielākajā daļā no 26 Šveices kantoniem.

Ikmēneša pensijas maksājumi Šveicē var sasniegt 2450 Šveices frankus (2557 eiro) vienai personai un 3675 frankus (3835 eiro) precētiem pāriem. Šveicē, kas pastāvīgi ierindojas starp visdārgākajām valstīm pasaulē, šie maksājumi nav pārāk lieli.

Ideju par 13. pensiju ierosināja arodbiedrības, to atbalstīja kreisās partijas, bet pret to iestājās labējās un centriski noskaņotās partijas.

Pret to iebilst arī Šveices valdība un parlaments. Valdība norādījusi, ka tas valstij izmaksās vairāk nekā četrus miljardus Šveices franku gadā, un brīdināja, ka tas prasītu nodokļu palielināšanu un varētu apdraudēt sociālās apdrošināšanas sistēmas finansiālo stabilitāti.

Valdība arī uzskata, ka sociālais ieguvums no 13. pensijas būtu ierobežots, jo papildu maksājumu saņemtu visi pensionāri neatkarīgi no viņu finansiālā stāvokļa, arī tie, kam tas nav nepieciešams.

Labējās Liberālās partijas jauniešu nodaļa ierosināja balsojumu par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, lai nodrošinātu pensiju sistēmas pilnīgu finansēšanu. Taču sabiedriskās domas aptaujas jau labu laiku pirms referenduma liecināja, ka šis priekšlikums tiks noraidīts.