Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Pakļaujoties sabiedrības spiedienam, Serbijā atceļ rīkojumu par krievietes izraidīšanu

© Freepik

Pakļaujoties sabiedrības spiedienam, Serbijas varas iestādes atsaukušas rīkojumu izraidīt Krievijas pilsoni, kas parakstījusi atklātu vēstuli, kurā nosodīts Krievijas atkārtotais iebrukums Ukrainā, piektdien paziņojusi krievu diasporas organizācija.

Policija paziņoja Jeļenai Koposovai, ka viņas apelācijas sūdzība ir apmierināta un viņa var palikt Serbijā, kur viņa ar ģimeni dzīvo kopš 2019. gada, paziņoja Krievu demokrātiskās sabiedrības grupa.

"Jeļenas izraidīšanas (rīkojuma) atcelšana ir liela uzvara mums visiem," norādīja organizācija. "Mēs priecājamies, ka Serbijas valsts labo savas kļūdas, bet esam pārliecināti, ka tas nebūtu bijis iespējams bez aktīva un silta (sabiedrības) atbalsta," teikts grupas paziņojumā.

Koposovai februāra sākumā bez paskaidrojuma tika paziņots, ka viņai jāatstāj valsts. 54 gadus vecā literatūras tulkotāja, viņas partneris un divi bērni ir uzcēluši māju Serbijā un centās iegūt pastāvīgas uzturēšanās atļaujas.

Serbija ir anulējusi uzturēšanās atļaujas vairākiem krieviem, kuri kritizējuši karu Ukrainā. Varas iestādes atsaucās uz valsts drošības apsvērumiem, bet konkrētākus paskaidrojumus nesniedza.

Koposova nesenā intervijā aģentūrai AP sacīja, ka vienīgais iemesls, kas viņai ienācis prātā, ir viņas paraksts zem 2022. gada marta vēstules, kurā tika kritizēts Krievijas iebrukums Ukrainā.

Serbija ir saglabājusi draudzīgas attiecības ar Krieviju un atteikusies pievienoties Rietumu sankcijām pret Maskavu saistībā ar karu Ukrainā. Vienlaikus tā oficiāli cenšas kļūt par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti.

Aktīvisti un eksperti uzskata, ka vēršanās pret dažiem pret karu noskaņotajiem krieviem atspoguļo ciešās politiskās un drošības saites Serbijas un Krievijas starpā. Serbijas iestādes šo jautājumu nav komentējušas.