Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijā legalizēta marihuāna. Noteiktas vietas, kur to varēs nopirkt

© Pixabay.com

Vācijas varas iestādes legalizējušas marihuānas lietošanu, glabāšanu un audzēšanu: likums stāsies spēkā 1. aprīlī, ziņo bbc.

Tomēr Berlīne neizvēlējās rīkoties tāpat kā Kanāda, kur veikalos atklāti pārdod marihuānu. Vācījā marihuānas izplatīšana būs atļauta tikai caur privātiem klubiem.

Likumu par marihuānas legalizāciju iepriekš apstiprināja Bundestāgs, lai arī vairāki deputāti mēģināja likumu bloķēt, taču attiecīgā rezolūcija nesaņēma pietiekami daudz balsu, kas nozīmē, ka likums stāsies spēkā.

Saskaņā ar Vācijas raidorganizāciju Deutsche Welle, būs jāievēro vairāki marihuānas aprites noteikumi.

Pilngadīgiem valsts pilsoņiem, kas vecāki par 18 gadiem, personīgai lietošanai būs tiesības nēsāt līdz 25 gramiem marihuānas. Kaņepju lietošana sabiedriskās vietās būs atļauta, ja tuvumā nav bērnu vai sporta objektu. Pieaugušie savās mājās varēs glabāt līdz 50 gramiem marihuānas un izaudzēt līdz trim kaņepju augiem.

No šī gada 1. jūlija marihuānu varēs audzēt un tirgot īpašos privātajos klubos, kuros katrā nedrīkstēs būt vairāk par 500 biedriem.

Marihuānas legalizācija bija viens no Vācijas Zaļās partijas vēlēšanu solījumiem. Kā atzīmē izdevums Politico, pašreizējā marihuānas dekriminalizācija ir tikai pirmais solis, pēc kura Vācijas valdība to var pilnībā legalizēt. Paredzams, ka nākamajā posmā visā valstī tiks īstenotas piecu gadu izmēģinājuma programmas, lai izveidotu publiskos kaņepju veikalus.

Reuters iepriekš ziņoja, ka marihuānas legalizācija ļaus Vācijai piesaistīt budžetam aptuveni 4,7 miljardus dolāru gadā un radīt 27 tūkstošus jaunu darba vietu. Aģentūra ziņoja, ka 2021. gadā Vācijā kaņepes lietoja aptuveni 4 miljoni cilvēku, no kuriem 25% bija vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

No Eiropas Savienības valstīm tikai Malta ir legalizējusi marihuānas izmantošanu atpūtai. Nīderlandē tam nav likumīgas atļaujas, taču valsts varas iestādes neliedz kafejnīcās pārdot un patērēt nelielu daudzumu kaņepju.

Kaņepes ir likumīgas arī Kanādā un Urugvajā, tomēr pasaulē lielākais legālās marihuānas tirgus joprojām ir ASV - 37 štati atļāvuši lietot vielu medicīniskiem nolūkiem, bet 24 štati - izklaidei.