Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Pirmo reizi par šokējošo notikumu Igaunijā runā aizdomās turamās ģimene

© Pixabay.com

Krimināllieta, kurā nelielā Igaunijas ciematā suns atrada zīdaiņa līķi, kura iespējamā māte vēlāk tika arestēta Marokā, izraisīja sabierdības sašutumu pret sievietes ģimeni. Sievietes ģimene pirmo reizi publiska stāsta savu versiju par notikušo un apstākļiem, raksta err.ee.

Igauniju nesen šokēja gadījums, kad kādā ciemā suns atrada dažas stundas veca mazuļa līķi. Par bērna pamešanu aizdomās turētā māte noskaidrota un aizturēta ārvalstī. Stāsts ir traģisks, un tā dēļ sāka vajāt arī sievietes ģimeni.

"Mana māsa, viņa vienmēr ir bijusi tik empātiska, draudzīga, gādīga pret citiem," sacīja aizdomās turētās māsa.

"Kad viņa gribēja ceļot uz kādu valsti, viņa domāja, kā viņai tur nokļūt, un vienmēr atrada kaut kādu Eiropas granta projektu, kurā piedalīties, un tā viņa patiesībā apceļoja visu pasauli," sacīja sievietes tēvs.

"Viņa ir traka. Viņa vienkārši dara to, ko nedara citi," piebilda māte.

Ir dabiski, ka sievietes ģimenes locekļi par viņu runā labu, bet, no otras puses, radinieki atzīst, ka nevar saprast, kā viņu ģimenes loceklis varēja paveikt darbību, kuras dēļ viņa, iespējams, ir šobrīd bēdīgi slavenākā aizdomās turētā Igaunijā.

"Man tas ir tāds šoks, ka es nespēju noticēt," sacīja māte.

Lieta, kas šokēja visu Igauniju, ir ārkārtīgi smalka, emocionāla un tajā joprojām ir daudz neskaidrību.

Ģimene stāstīja, ka policija noteikusi medijiem neteikt neko, kas varētu traucēt izmeklēšanai. "Bet, tā kā ir pagājis kāds laiciņš un mediji nemitīgi uzsūc sižetus un prasa papildu informāciju no nekompetentiem avotiem, visādas ciema pasakas un baumas, tad nolēmām, ka pastāstīsim, kā ir patiesībā," sacīja māte.

Laulātais pāris, kas vada bioloģisko saimniecību Lēnes apriņķī, kopā izaudzināja trīs meitas un divus dēlus. Kamēr vecākā meita un viens pieaugušais dēls palīdz vecākiem vadīt ģimenes uzņēmumu, pārējie bērni ir pametuši dzimtās mājas. Trešo bērnu, vidējo meitu, liktenis aizveda vistālāk.

“Viņa vienmēr interesējās par arābu valstīm. Man šķiet, ka viņa ar to ir saistīta pēdējos piecus gadus. Viņa patiesībā jau sen bija teikusi, ka dzīve tepat Igaunijā, šajā mazajā ciemā, ir pārāk garlaicīga, gribas kaut ko lielāku," sacīja māsa.

30 gadus vecā sieviete kādu laiku strādāja par brīvprātīgo palīdzības organizācijā Āfrikā, taču, kā liecina publiskie avoti, viņa pēdējos gados visvairāk figurējusi Dubaijā, kur strādājusi par modeli. Viņa palīdzēja arī mājās lauku darbos, taču, kā stāsta ģimene, viņi nekad īsti nepētīja, vai viņai, piemēram, ir draugs ārzemēs vai ar ko viņa īsti nodarbojas.

Pēdējo reizi meita ciemos ieradās pirms Ziemassvētkiem, kad sievietei vajadzētu būt astotajā grūtniecības mēnesī. Ģimenei par to nebija aizdomu.

"Paši redzat, cik šeit īsti ir vietas, ir divas lielas mājas, divu stāvu augstumā. Un, tā kā māsa daudz strādāja pie datora, tad viņa bija it kā pati par sevi," skaidro sievietes māsa.

Ja paskatās uz precīzu notikumu laika grafiku, stāsts kļūst vēl noslēpumaināks. Vakarā pirms traģēdijas - svētdien, 4. februārī - ģimenes locekļi dodas uz pirti brīvdienu mājā. Apsūdzētā sieviete tur palika pēdējā.

Nākamajā rītā ap pulksten 11.30 sieviete kopā ar pāris algotiem strādniekiem ēd kūku, lai atzīmētu veiksmīgu remonta pabeigšanu. Pēc tam tiek arī nofotografēta, un būtībā tajā pašā laikā, pulksten 11.39, uz neatliekamās palīdzības numuru pienāk zvans no kilometru attālās mājas, kurā satraukta kaimiņiene ziņo, ka suns atradis mirušu jaundzimušo. Kaut kad pēc pirts vakara un pirms bildes uzņemšanas sievietei bija jālaiž pasaulē bērns.

"Tas viss šķiet tik nereāli, ka pat nevaru iedomāties, kur viņa bija tajā naktī piecos no rīta vai agri no rīta. Es nezinu, kur viņa palika, vai šajā brīvdienu mājā vai citā mājā, neviens to precīzi atceras, bet vakarā viņa palika te, atpūtas namā. No rīta staigāja, dzenāja divus suņus pa ciemu. Tā vienkārši ir tik mistiska situācija," māsa ir neizpratnē.

"Tajā rītā, kad viņa ap pulksten 11 gāja pie mums ēst kūku, tas, kas notika starplaikos, ir visnoslēpumainākais," sacīja tēvs.

Ģimene stāsta, ka kaimiņu mastifs kādu dienu skrējis spēlēties ar viņu suni, un viņi torīt viņu redzēja pie sevis, taču vai viņš šaušalīgo atradumu pacēlis pie mājas vai mežā, neviens nevar uzminēt.

Policija nekavējoties, ap 5. februāra pusdienlaiku, uzsāka meklēšanas operāciju, jo tika uzskatīts, ka kaut kur varētu atrasties kāda tikko dzemdējusi māte, kurai varētu draudēt briesmas. Tajā pašā vakarā izmeklētāji apciemoja arī vēlākās aizdomās turamās vecākus.

Uz jautājumu, vai ir pazīmes, ka mājsaimniecībā piedzimis bērns, radinieki atbildēja, ka daudzas jo daudzas dienas viesu mājā neviens nav viesojies, tā ir atsevišķa māja un pirmdien šeit neviens cilvēks no malas nav bijis.

Nākamajā dienā, 6. februārī, lieta nonāca presē. Meklēšanas zona tika paplašināta, tika iesaistīti brīvprātīgie, tika ķemmēti meži, kā arī vairākas reizes tika runāts ar iespējamiem lieciniekiem, cita starpā ar vēlāko aizdomās turamo.

"Viņi jautāja, vai jūs zināt, kura nesen ir bijusi stāvoklī. Vai jums ir kāda nojausma, kas tā varētu būt. Tādi bija jautājumi," sacīja māsa.

Trešdien, 7. februārī, aizdomās turētā devās prom no ciema. Sākumā ģimenes locekļi domāja, ka viņa dosies uz Tallinu, bet pēc četrām dienām sociālajos tīklos ieraudzīja, kā viņa jau pozē starp Londonas modes nedēļas apmeklētājiem.

Šī bija pirmā reize, kad ģimenes tēvam radās nelielas aizdomas, ka varētu būt iesaistīta viņa meita, jo viņas vārds minēts arī novada laikraksta komentārā.

Igaunijā palikusī ģimene sadarbojās ar izmeklētājiem un, tāpat kā daudzi ciemata iedzīvotāji, iedeva DNS paraugus, kas apliecināja, ka meita, kas aizbēgusi uz Londonu, ir mazuļa māte.

“Tas bija šausmīgi. Kā tas ir iespējams? Kā tas iespējams, ka kaut kas tāds var notikt?" teica māte.

Vēlākā autopsija liecina, ka atrastais bērns, kurš bija netīrs un ar vēl piestiprinātu nabassaiti, bija normāli attīstījies un piedzimis dzīvs, kas padara bērna pamešanu vēl nesaprotamāku. Apjukums bija tik liels, ka aizdomās turamās māte pilnībā atsacījās ticēt, ka viņas meita ir bijusi stāvoklī un mazulis tiešām piedzimis. Kā viena no daudzajām versijām pastāv iespēja, ka sievietei varētu būt iestājusies grūtniecība pret savu gribu vai viņa ir bijusi seksuāla nozieguma upuris.

Par nopietnu emocionālu traumu liecina arī sievietes no Londonas sūtītās ziņas ģimenes ziņu grupā, kas radīja bažas, ka viņa varētu nodarīt pāri sev vai kādam citam. Ģimene 21. februārī devās uz policiju, un britu kolēģi sarunājās ar sievieti Londonā, taču pārsteidzošā kārtā viņa netika arestēta.

"Pēc tam es jautāju izmeklētājam, kāpēc viņu tur uzreiz neapcietināja. Taču mums tajā brīdī nebija precīzu atbilžu, un viņa aizbrauca uz Maroku," stāstīja tēvs.

26. februārī Igaunijā tika izdots aizturēšanas orderis.

"Es teicu meitai, lai brauc mājās. Mēs dabūsim tev kārtīgu juristi no Igaunijas. Vienīgais, ko viņa teica, ka viņa to nav izdarījusi, es neiešu cietumā par to, ko neesmu izdarījusi. To viņa atkārtoja," sacīja tēvs.

Kopš sieviete tika aizturēta un tika publicēti detalizētāki raksti, kas balstīti uz aizdomās turamās personas publisko sociālo mediju saturu, kā arī intervijām ar paziņām, arī viņas tuvinieki ir pakļauti nerimstošam nosodījumam komentāros, sociālajos tīklos un privātās ziņās.

Žurnālisti stāsta tapšanas laikā sazinājās arī ar citiem ģimenes locekļiem. Šajā stāstā joprojām ir daudz neticamu faktu un trūkstošas informācijas.

"Ja māsiņa būtu teikusi, ka viņai būs bērns, mēs būtu ļoti priecīgi, jo mēs visi esam pieauguši cilvēki un mūsu ģimenē ir maz mazu bērnu. Mēs viņai būtu palīdzējuši audzināt bērnu," ​​sacīja māsa.

Aizdomās turētās sievietes nogādāšana Igaunijā juridisku problēmu dēļ var ilgt vairākus mēnešus.