Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Pērn telefonsarunas visbiežāk noklausījās Valsts, Drošības un Finanšu policijas

© Scanpix

Pagājušajā gadā mobilo tālruņu sarunas visbiežāk noklausītas Valsts policijas, Drošības policijas un Finanšu policijas pārvaldes (FPP) uzdevumā, liecina Satversmes aizsardzības biroja (SAB) pagājušā gada darbības pārskats.

SAB atrodas iekārta, ar kuru tiesībsargājošās un valsts drošības iestādes veic mobilo telefonu kontroli. Mobilo telefonu kontrolē iegūtos datus nodod tai iestādei, kas ir telefonsarunu pārtveršanas iniciators un saņēmusi Augstākās tiesas tiesneša sankciju.

SAB kompetences un atbildības jomā ietilpst likumīga telefonsarunu kontrole un iegūtās informācijas aizsardzība pret nesankcionētu izpaušanu.

Pagājušajā gadā visplašāk iekārtu izmantoja Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvalde, kura ierosinājusi 39,1% no visām noklausītajām sarunām, Drošības policija ierosinājusi 18%, bet FPP - 12% no visām noklausītajām sarunām.

SAB pērn ierosinājis 10,6%, Valsts robežsardze 8,1%, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs 5%, Muitas kriminālpārvalde 4,1%, bet Militārās izlūkošanas un drošības dienests 3% no visām noklausītajām sarunām.

Uzraudzību pār sarunu noklausīšanās atbilstību likumam veic ģenerālprokurors un viņa īpaši pilnvaroti prokurori. Parlamentāro kontroli realizē Saeimas Nacionālās drošības komisija.

2013.gadā, tāpat kā iepriekšējos gados, SAB nav pieļāvis likumpārkāpumus, nodrošinot mobilo telefonu kontroli.

SAB ir viena no trim Latvijas valsts drošības iestādēm. SAB veic izlūkošanu un pretizlūkošanu, klasificētās informācijas aizsardzību, kā arī veic un kontrolē klasificētās informācijas apmaiņu ar starptautiskajām organizācijām.