Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Praktiski

Gardās brīvdienas. Mazliet romantikas jau nekaitēs

© Publicitātes foto

Kāda īsti ir jūsu attieksme pret Valentīna dienu? Droši vien katrs pazīst kādu, kurš to kategoriski neatzīst, un kādu citu, kuram ap šo laiku jau rīta kafija pasniegta gultā, rožu pilna māja un ledusskapī visneiedomājamākā kūka sirds formā. Bet ļoti daudziem cilvēkiem, jo sevišķi tādā dzīves posmā, kad mīlas lietās valda stabilitāte, attieksmi nosaka mirkļa noskaņa: ja redzi, ka apkārt visi skraida, puķes pirkdami un romantiskas vakariņas plānodami, tad var jau ļauties impulsam un arī pagatavot kaut ko valentīndienīgu.

Zināma deva romantikas nenāks par sliktu. Tiesa, arī pārcensties nevajag. Jau seno romiešu dzejnieks Ovīdijs pirmajā gadsimtā pirms mūsu ēras esot teicis: «Pārāk karsta un dedzīga mīlestība galu galā beidzas ar apnikumu un ir kaitīga, tāpat kā pārāk garšīgs ēdiens kuņģim.»

Internets ir pilns ar «sirsnīgiem» Valentīna dienas maltīšu risinājumiem - sirsniņām, kas top gan no ceptām olām, gan no sviestmaizēm vai uz tām uzliktām rozā desas šķēlēm, divām kopā saliktām garnelēm, sirds formas cepumiem, vafelēm, pīrāgiem; izrādās, ka arī salātus uz šķīvja var izkārtot sirds veidā. Nozīme ir arī krāsām, dominē sarkanā, rozā, baltā un arī šokolādes krāsa, jo daudzās receptēs tā tiek izmantota. Ir gan ātri īstenojamas, gan darbietilpīgas receptes, bet, ja kāda no tām ļoti iepatikusies, tad romantiskā noskaņā var turpināt virtuvē darboties arī nedēļas nogalē.

Receptes

Zemenes šokolādē

Sastāvdaļas:

30 g sviesta

75 g tumšās šokolādes

10 - 12 lielas zemenes

Pagatavošana:

Karstā ūdens peldē izkausē sviestu kopā ar šokolādi un maisa, līdz masa nedaudz padziest. Tajā iemērc zemenes, turot aiz kauslapiņām. Ja kauslapiņu nav, ogas var uzdurt uz maziem iesmiņiem. Kad zemenes nedaudz apžūst, tās liek ledusskapī lēzenā traukā, kas izklāta ar foliju. Pasniedz pie šampanieša, var arī kopā ar putukrējumu vai saldējumu. Līdzīgā veidā var gatavot apelsīnu vai banānu šķēlītes.

Piebilde. Tā var gatavot arī ķiršus, ja pieejami

Sirsnīgie cepumi

Sastāvdaļas:

1 ola

70 g pūdercukura

140 g sviesta

350 g miltu

šķipsniņa sāls

1/2 tējkarote vaniļas cukura

1/2 tējkarote cepamā pulvera

pildījumam - biezs sarkans ievārījums

pūdercukurs pārkaisīšanai

Pagatavošana:

Aukstu sviestu sadrupina ar pūdercukuru, sāli, cepamo pulveri un izsijātiem miltiem. Ātri piemīca olu, lai izveidojas drūpoša mīkla, uz pusstundu ieliek ledusskapī. Izveltnē 5 mm biezumā. Ar glāzi izspiež aplīšus. Pusei no tiem izdobj vidiņus ar sirds veidnīti. Veselajiem aplīšiem vidū uzliek nedaudz ievārījuma, pārliek ar izdobto aplīti, nedaudz piespiež malas. Liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, cep cepeškrāsnī 190 grādos aptuveni 20 minūtes. Atdzesē, cepumu malas pārkaisa ar pūdercukuru.

Šokolādes trifeles

Sastāvdaļas:

100 g sviesta

3 ēdamkarotes kakao pulvera

20 ml melnā balzama

200 g šokolādes

200 g sasmalcinātu lazdu riekstu

pūdercukurs

drupinātas vafeles

Pagatavošana:

Saputo mīkstu sviestu ar kakao pulveri, pa daļām piepilina balzamu. Karstā ūdens peldē izkausē šokolādi mazliet atdzesē, pievieno sasmalcinātos riekstus. Šokolādes masu sajauc ar sviesta masu. Tālāk masā pakāpeniski iesijā tik daudz pūdercukura, cik tā spēj uzņemt, proti, masai jākļūst gana stingrai, lai no tās varētu izveidot lodītes. Saveļ nelielas bumbiņas, apviļā vafeļu drumslās, atdzesē ledusskapī.

Rozā pankūkas

Sastāvdaļas:

100 g vārītu biešu

180 ml piena

160 g miltu

50 g sviesta

2 olas

50 g cukura

šķipsniņa sāls

taukviela pannas ieziešanai

Pagatavošana:

Bietes sarīvē, sablenderē un caur marli izspiež sulu. Olas sakuļ, pievieno pienu un biešu sulu, kā arī izkausētu sviestu, maisot pa daļām liek klāt miltus, līdz iegūst viendabīgu plāno pankūku mīklu. Pannu ieziež ar taukvielu, sakarsē, cep plānās pankūkas, aptuveni 2 minūtes no katras puses. Saloka četrās daļās, kārto uz šķīvja, pasniedz ar ievārījumu vai skābo krējumu.

Ananasu salāti ar garnelēm

Sastāvdaļas:

200 g ananasu mīkstuma

200 g vārītu tīrītu garneļu

10 vārītas paipalu olas

1 ķiploka daiviņa

majonēze un sāls pēc garšas

salātu lapas

Pagatavošana:

Ananasus sagriež mazos kubveida gabaliņos, paipalu olas sagriež uz pusēm, ķiploka daiviņu saspiež spiedē, pievieno garneles, majonēzi un sāli, liek šķīvī uz salātu lapām.

Vīģu un zilā siera krekeri

Sastāvdaļas:

200 g zilā siera

200 g svaigā siera bez piedevām

5 ēdamkarotes sausā baltvīna

1/2 tējkarotes Vorčesteršīras mērces

šķipsniņa aso sarkano piparu pulvera

6 žāvētas vīģes

zaļumi un sarkanā paprika rotāšanai

lieli krekeri pasniegšanai

Pagatavošana:

Svaigo sieru saputo ar sadrupinātu zilo sieru, pievieno vīnu, mērci un piparus, visu labi sajauc. Uz krekeriem liek plānas vīģu šķēlītes, nedaudz siera maisījuma, glītu sarkanās paprikas gabaliņu un nedaudz zaļumu.

Pikantie bumbieri dzirkstošajā vīnā

Sastāvdaļas:

2 lieli bumbieri

1 glāze dzirkstošā vīna

2 ēdamkarotes cukura

šķipsniņa sāls

1 krustnagliņa

3 melno piparu graudiņi

neliels kanēļa mizas gabaliņš

60 g valriekstu

80 g brī vai tamlīdzīga siera

1 ēdamkarote balzametiķa

100 g rukolas salātu

Pagatavošana:

Bumbierus nomizo un gareniski pārgriež 8 daļās. Dzirkstošo vīnu lej dziļā pannā, pievieno cukuru, sāli un garšvielas, karsē, līdz cukurs izšķīst. Liek iekšā bumbieru šķēlītes un vāra, līdz mīkstas (8 - 10 min.). Uzmanīgi izņem, atdzesē. Valriekstus sakapā un nedaudz apgrauzdē uz pannas. Lēzenā traukā liek rukolu, uz tās izkārto bumbieru šķēlītes, pārliek ar mazos gabaliņos sagrieztu sieru, uzkaisa valriekstus, apslacina ar balzametiķi.