Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports

Paredz 2,7 miljonus eiro Parīzes olimpisko spēļu basketbola kvalifikācijas turnīra rīkošanai Latvijā

© MN

Valdība otrdien nolēma piešķirt 2,7 miljonus eiro Latvijas Basketbola savienībai (LBS), lai pretendētu uz viena no 2024.gada Parīzes olimpisko spēļu basketbola kvalifikācijas turnīriem sarīkošanu Latvijā.

Būs četri kvalifikācijas turnīri, kuri no 2024.gada 2. līdz 7.jūlijam notiks dažādās valstīs. Katrā no tiem startēs sešas valstis, un katrā no tiem tiks aizvadītas deviņas spēles. Katra komanda aizvadīs no divām līdz četrām spēlēm atkarībā no spēļu rezultātiem. "Galvenā cīņa būs tieši starp Eiropas komandām", prognozē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Lai LBS varētu pretendēt uz turnīra rīkošanu, piešķirtie 2 718 839 eiro paredzēti pieteikuma izmaksu segšanai Starptautiskajai Basketbola federācijai (FIBA). No tiem LBS FIBA šogad jāmaksā 20 753 eiro pieteikšanās maksai, 2 386 733 eiro - licences maksai un 311 353 eiro - depozīta maksājumam.

Ja Latvija iegūs tiesības organizēt Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas grupu turnīru, sacensību sarīkošanai 2024.gada budžetā būs nepieciešami vēl 2 069 330 eiro. Kopējais valsts budžeta finansējums, kas ir nepieciešams 2024.gada Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra organizēšanai, ir 4 788 169 eiro,

lēš IZM.

2024.gada Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas grupu turnīra tiesību Latvijai nepiešķiršanas gadījumā piešķirtais valsts budžeta finansējums tiks atmaksāts valsts budžetā.

Finanšu līdzekļi piešķirti no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Tiek cerēts - ja Latvija iegūs tiesības rīkot Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru, uz to varētu ierasties līdz 10 000 ārvalstu komandu līdzjutēju. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas izstrādāto aprēķinu metodoloģiju Latvijas valsts budžets nodokļu ieņēmumos no ārvalstu līdzjutēju izdevumiem iegūtu līdz 2,6 miljoniem eiro no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumiem.

Vīriešu basketbola turnīrs Parīzes olimpiskajās spēlēs norisināsies no 27.jūlija līdz 10.augustam, grupu turnīrus aizvadot Lillē, bet izšķirošās cīņas - Parīzē.

Vietu spēlēs jau ir nodrošinājusi mājiniece Francija, bet septiņas izlases - Vācija, Serbija, Kanāda, ASV, Austrālija, Dienvidsudāna un Japāna - šīs tiesības izcīnīja vasarā Pasaules kausā.

Kvalifikācijas turnīros piedalīsies 24 komandas, katrā no četriem turnīriem sešu komandu konkurencē tikai uzvarētājiem iegūstot vietas olimpisko spēļu sacensībās, kur vīriešiem spēlēs 12 valstu izlases.

No Pasaules kausa sacensībām vietu kvalifikācijas sacensībās nodrošināja 19 izlases, tai skaitā Latvija, kas ieņēma piekto vietu. Kopā ar Latviju Āzijā notikušajā Pasaules kausā vietu olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā nodrošināja arī Lietuva, Slovēnija, Itālija, Spānija, Melnkalne, Brazīlija, Dominikānas Republika, Grieķija, Gruzija, Somija, Libāna, Filipīnas, Meksika, Angola, Kotdivuāra, Ēģipte, Puertoriko un Jaunzēlande.

Vēl piecu valstu izlases - Kamerūna, Bahamu salas, Bahreina, Polija un Horvātija - uzvarēja reģionālajos priekškvalifikācijas turnīros.