Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

No šodienas paaugstina ikmēneša fiksēto maksājumu ģimenes ārstu praksēm

© Oksana Džadana/MN

No šodienas Veselības ministrija (VM) paaugstinās ikmēneša fiksēto maksājumu ģimenes ārstu praksēm, ikmēneša fiksēto maksājumu par ģimenes ārsta prakses otro un katru nākamo pieņemšanas vietu un maksājumu par primārās veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu feldšerpunktā, kā arī nodrošinās ģimenes ārsta praksē nodarbināto ārstniecības personu aizvietošanu attaisnotas prombūtnes gadījumos.

Valdības atbalstītie grozījumi paredz palielināt ikmēneša fiksēto maksājumu ģimenes ārsta praksei, tai skaitā riska maksājumu, no 730,73 eiro līdz 1 000 eiro apmērā mēnesī, ikmēneša fiksēto maksājumu par ģimenes ārsta prakses otro un katru nākamo pieņemšanas vietu no 216,88 eiro līdz 400 eiro mēnesī, kā arī palielināt maksājumu par primārās veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu feldšerpunktā no 216,88 eiro līdz 400 eiro mēnesī.

VM norāda, ka tiks veikti arī grozījumi starp Nacionālo veselības dienestu un ģimenes ārstiem noslēgtajā līgumā par primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu un apmaksu, svītrojot līguma punktu par finansējuma pieprasīšanu ģimenes ārstu aizvietošanai 100% apmērā no ģimenes ārsta viena mēneša kapitācijas naudas apjoma.

Lai saglabātu pēc iespējas pieejamāku medicīnisko palīdzību īpaši akūtajiem un hroniskajiem pacientiem, papildu finansējums tiek novirzīts par praksē strādājošo ārstniecības personu aizvietošanu, kas ietver atvaļinājumu, aizvietošanu slimību gadījumā u.c. attaisnotās prombūtnes. Plānots, ka NVD aizvietošanas maksājumu izmaksās reizi gadā līdz kārtējā gada 1.maijam, un maksājums būs 1/12 daļa no praksei plānotās kapitācijas naudas attiecīgajam gadam, informē VM.

Lai sekmētu primārās veselības aprūpes pakalpojumu nepārtrauktību 2024.gadam papildus nepieciešami teju 10 miljoni eiro, tai skaitā teju seši miljoni eiro ģimenes ārsta praksei maksājumam par praksē nodarbināto ārstniecības personu aizvietošanas nodrošināšanu attaisnotas prombūtnes laikā un četri miljoni samaksai par ikmēneša fiksētā maksājuma ģimenes ārsta praksei paaugstināšanu par laikposmu no 2024.gada 1.februāra līdz 31.decembrim.

Kopējais nepieciešamais finansējums 2025.gadā un turpmāk ik gadu būs 10,35 miljoni eiro.

Līgums ar NVD šobrīd ir 1205 ģimenes ārstiem visā Latvijā, kas nodrošina valsts apmaksāto primāro veselības aprūpi iedzīvotājiem.

LETA jau rakstīja, ka veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) bija solījis ģimenes ārstiem, ka janvārī valdība lems par ģimenes ārsta prakses uzturēšanas naudas palielināšanu un ģimenes ārstu aizvietošanu. Tāpat plānots turpināt strādāt darba grupā, lai radītu informatīvo ziņojumu primārās veselības aprūpes stiprināšanai nākamajiem trīs četriem gadiem.